KORONASTATISTIKA

Poklukar zagotavlja, da so šole prioriteta, sporočil pa to novost (VIDEO)

Delež pozitivnih ostaja velik: vsak četrti na koronatestu pozitiven.
Fotografija: Janez Poklukar, minister za zdravje. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Janez Poklukar, minister za zdravje. FOTO: Uroš Hočevar

Po velikonočnem zatišju, je po pričakovanjih število okužb znova precej naraslo. Včeraj je bilo 4812 PCR-testiranj na novi koronavirus, pozitivnih pa 1189 (24,7 odstotka). Opravili so še 29.361 hitrih testov. Pozitivnih je sicer nekoliko manj kot pred tednom dni, a je bilo prejšnji teden opravljenih več testov, delež okuženih pa je bil nekoliko manjši.



Aktivnih primerov je v Sloveniji 13.301, sedemdnevno povprečje pa je padlo za skoraj šest odstotkov, na 889. Število hospitaliziranih je 581 (osem več kot včeraj), intenzivno terapijo potrebuje 131 ljudi (en manj kot včeraj). Iz bolnišnice so jih včeraj odpustili 60, umrle pa so tri osebe. Še vedno so razmere najslabše v goriški regiji, sledita pa ji savinjska in koroška.



Kaj nas, glede na nov porast okužb, čaka v prihodnjem tednu, po koncu t. i. zaprtja države? O aktualnem stanju v zvezi s covidom je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je v svojem nagovoru ob svetovnem dnevu zdravja zahvalil vsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem za njihov trud v času epidemije. 

Šole so prioriteta

Na vprašanje o tem, kaj je sklenila posvetovalna skupina o spremembah na semaforju, je Poklukar znova zagotovil, da je ključna vrnitev otrok v šole in vrtce. »Edino o tem lahko govorim, vse preostale stvari pa so še v razpravi, o njih boste tudi pravočasno obveščeni.«



Poklukar se je na odprtje šol navezal tudi ob vprašanju o samotestiranju v šolah: »Glavni cilj je imeti šole odprte, kot pred 1. 4., skladno s tem pa tudi predlagati prostovoljno uporabo neinvazivnih testov. Pripravljamo vso potrebno podlago, do filma, ki bo ponazarjal uporabo teh testov, do infografik in predstavitve širši šolski javnosti. V petek je načrtovan prvi sestanek z ravnatelji srednjih šol, nato še z ravnatelji osnovnih šol. Želimo si, da bi bila ta odzivnost zadostna, le na ta način bo to prineslo dodano vrednost. Želimo slediti državam, ki so to že uvedle,« je med drugim povedal in znova poudaril, da je cilj prostovoljno testiranje - testi ne bodo pogoj za vstop v šolo, kot so v nekaterih drugih državah, ki so to testiranje že uvedle.



Povedal je tudi, da se je v posvet in izvedbo samotestiranja vendarle vključila tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec in dejal, da »dobro, korektno in profesionalno sodelujemo z njimi, verjamem, da bo to podlaga za uspešno izvedbo projekta, ki je pred nami.«

Kmalu cepilna aplikacija?

O poteku cepljenja je minister povedal, da trenutno ne more biti univerzalnega seznama cepljenih, saj gre v veliko primerih za kronične bolnike, ti pa na vrsto za cepljenje pridejo tudi po odločitvi osebnega zdravnika, ki lahko pacienta uvrsti na čakalno listo. Povedal je tudi, da si prizadevajo vzpostaviti cepilno aplikacijo, ki bi izboljšala to transparentnost, zagotovil pa tudi, da so se po posredovanju v nekaterih institucijah procesi poenotili in da do pred časom očitanih nepravilnosti, ne bi smelo biti več prihajati.

Ena cepilna aplikacija naj bi sicer zaživela že po 15. aprilu, ta naj bi poenostavila administrativni proces na cepilnem mestu. Do konca aprila pa načrtujejo še aplikacijo, ki bo cepljenje pokrivala bolj celostno.

Kako bo s cepljenjem s cepivom AstraZenece?

Javnost sicer tudi težko pričakuje odločitev Evropske agencije za zdravila o cepljenju s cepivom AstraZenece, ki naj bi bilo povezano s tveganjem krvnih strdkov, zlasti pri mlajših ženskah. Poklukar je povedal, da se cepljenje s tem cepivom sicer pri nas nadaljuje: trenutno namreč z njim cepijo populacijo, starejšo od 60 let.

Odločitev naj bi bila znana že danes popoldne, ko je Ema napovedala novinarsko konferenco, za zvečer pa je načrtovan tudi posvet zdravstvenih ministrov EU, na katerem bodo spregovorili tudi o tem, kako to cepilno strategijo čim bolj poenotiti. Poklukar je napovedal, da bo Slovenija počakala na odločitev Eme in ji tudi sledila. Kaj bo sledilo v primeru, da cepivo dobi rdečo luč, pa za zdaj še ni znano.

Zagotovil je tudi, da trenutno primerov krvnih strdkov zaradi cepiva v Sloveniji niso zabeležili. »Verjamem, da če bomo upoštevali navodila stroke, tega tudi ne bo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije