EPIDEMIJA SE ŠIRI

Slaba napoved IJS: To so posledice odprtih trgovin

Številke kažejo, da smo spet v obdobju rasti epidemije.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Epidemija novega koronavirusa je v naraščanju, ugotavljajo v zadnji analizi na inštitutu Jožefa Stefana (IJS). »Nakazuje se, da je epidemija začela naraščati, kar je slabo. Glede na to, da se sprememba dinamike epidemije ob upoštevanju časovnih zamikov ujema s prazničnim časom in sproščanjem ukrepov, obstaja možnost, da bo epidemija naraščala vse hitreje. Več bo znanega v prihodnjih dneh. Na osnovi celostne slike ocenjujemo, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število R na približno 1,0,« so zapisali v analizi, ki so jo objavili na spletni strani.

Trenutno imamo v povprečju 1.440 pozitivnih testov na dan, a kaj kmalu bi se to lahko spremenilo. Po besedah Leona Cizlja v Dnevniku bi se posledice sproščanja nekaterih ukrepov lahko pokazale po 10. januarju. »Začenjamo videti, kar časovno sovpada z odpiranjem trgovin.« Če bi se število R dvignilo na 1,1,  bi se do sredine januarja število bolnikov v bolnišnicah dvignilo za več kot sto, če bi se dvignilo na 1,5, pa bi to pomenilo celo 1.800 bolnikov več v bolnišnicah. 

Ocenjuje še, da bi se učinek cepljenja lahko pokazal čez en mesec pri številu hospitaliziranih, pri številu smrti pa se bo to poznalo čez mesec in pol.

FOTO: IJS
FOTO: IJS

 
Rozman napovedal, kdaj bi se lahko vrnili v normalo (VIDEO)

Na IJS še ocenjujejo, da se je v prvem valu okužil en odstotek prebivalstva – okužen je bil vsak stoti, v drugem valu pa se je do zdaj okužilo 23 odstotkov prebivalstva, kar pomeni, da je bil okužen vsak četrti. »Trenutno je delež kužnih približno štiri odstotke prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 24 odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak četrti prebivalec.«

Napovedali so, da bi lahko iz rdeče faze v oranžno prešli sredi februarja. To bi bilo mogoče, če bi R ostal na približno 1,0.

FOTO: IJS
FOTO: IJS

FOTO: IJS
FOTO: IJS

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije