ZDRAVSTVENA INŠPEKCIJA

Skupaj s policijo v poostreni nadzor pogoja PCT

Intenzivno nadzirajo starostno skupino, ki vključuje tudi maturante.
Fotografija: Digitalno covid potrdilo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Digitalno covid potrdilo. FOTO: Jože Suhadolnik

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je napovedala, da bodo v sodelovanju s policijo poostrili nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT. 

image_alt
Kocka je padla: tako je ECDC obarval Slovenijo

    
Kot je navedla na novinarski konferenci o aktualnem stanju covida 19, so inšpekcijski organi v omenjenem obdobju skupno opravili 12.831 nadzorov. Zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT so izdali 175 ukrepov, od tega 16 sankcij po zakonu o prekrških, 75 opozoril po istem zakonu ter 84 ostalih upravnih ukrepov. V zvezi z nadzorovanjem omenjenih pogojev pa napovedujejo tudi poostreno akcijo, ki jo bodo izvedli skupaj s policijo.

Nadzor nad karantenami

Izpostavila je tudi nadzor nad karantenami. Po njenih besedah zdravstveni inšpektorat kot edini pristojni nadzorni organ prioritetno nadzira spoštovanje napotitev v karanteno oziroma spoštovanje izdanih odločb ministrstva za zdravje o karanteni. Vsi razpoložljivi kadrovski viri so ciljno usmerjeni na to področje, intenzivno pa se nadzira starostno skupino, ki vključuje tudi maturante, je dejala Potza.

Inšpektorat je sicer v omenjenem obdobju opravil 8.309 nadzorov spoštovanja karantene. Od tega je bilo 1.515 takšnih, kjer osebe niso bile tam, kjer bi morale preživljati karanteno. Inšpektorjev, ki to preverjajo, je dnevno okoli 40, je pojasnila. Opozorila je tudi na določena nerazumevanja glede karanten. Osebe, ki jih v karanteno napoti policija ob prehodu državne meje, jo lahko prekinejo po petih dneh samo s PCR-testom in ne hitrim testom. Pri dosedanjih nadzorih so inšpektorji namreč v več primerih naleteli na osebe, ki so trdile, da s tem niso seznanjene, je povedala.

image_alt
Slovenija drvi v rdečo: te ukrepe je sprejela vlada (VIDEO)


Karantene, ki jo odredi Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz), pa zaradi izpostavljenosti visoko tveganim stikom ni mogoče prekiniti, temveč je celotno obdobje treba preživeti na istem naslovu. Prav tako karantene ni mogoče prekiniti s cepljenjem po tem, ko je ta že odrejena. »Karanteni se najbolj enostavno in brez stroškov izognemo, če se cepimo prej, kar je tudi najbolj priporočljivo,« je pozvala.

Tudi cepilni centri pod drobnogledom

O nadzoru cepilnih centrov je povedala, da ta trenutno poteka v primeru prejetih prijav. »V času od junija do konca julija letos zdravstveni inšpektorat ni prejel nobene prijave s tega področja. Konec meseca julija pa smo prejeli tri prijave, ki so se nanašale na domnevno izdajo potrdil o cepljenju osebam, ki sploh niso bile cepljene. Vse tri prijave smo predali v obravnavo na policijo, saj navedeno ravnanje predstavlja sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin oziroma goljufije,« je dodala.

»Samo z dosledno osebno odgovornostjo lahko izboljšamo stanje in se s tem izognemo morebitnemu vnovičnemu zapiranju storitvenih in drugih dejavnosti ter ponovni omejitvi socialnih stikov, kar bi verjetno bilo za vse najtežje sprejemljivo. Če želimo imeti odprte gostilne, obiskovati gledališče in druge kulturne dogodke ter športne prireditve, potem je cepljenje oziroma upoštevanje pogojev PCT nujno,« je zaključila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije