OBUPANA DRUŽINA

Skrivnostno izginotje Iva: to vas prosi sin Damjan

Družina ponovno prosi za pomoč pri iskanju pogrešanega Jeseničana. Ivo Matanović je domov prinesel čevapčiče, nato odšel v neznano.
Fotografija: Iva Matanovića po več kot mesecu dni iskanja še vedno niso našli. FOTO: družinski arhiv
Odpri galerijo
Iva Matanovića po več kot mesecu dni iskanja še vedno niso našli. FOTO: družinski arhiv

Že več kot en mesec ni prav nobene sledi za 60-letnim Ivom Matanovićem z Jesenic. Potem ko je upokojeni strojevodja 22. februarja šel v restavracijo po čevapčiče in jih prinesel ženi domov, se je, ne da bi jih pojedel, odpeljal v neznano in skrivnostno izginil. Ko je nazadnje govoril po telefonu z ženo in nato še s sinom, je bil po besedah slednjega slišati prestrašen in nekoliko zmeden. Z njim je, kar je še bolj nenavadno, izginil tudi njegov avto, sivi peugeot 307.

Kje je upokojenec z Jesenic? FOTO: Boštjan Fon
Kje je upokojenec z Jesenic? FOTO: Boštjan Fon
Le kaj se je zgodilo prijaznemu družinskemu človeku, ki je s sabo vzel le telefon in ključe, da je izginil skupaj s svojim avtom? To se ves čas, danes že 41. dan po vrsti, sprašuje tudi njegova družina, žena in dva sinova. »Po več kot enem mesecu negotovosti ne vemo prav nič. Po glavi nam hodijo vse mogoče variante, vsaka te nekam odpelje, potem pa ugotoviš, da še vedno nič ne veš. Ta negotovost nas ubija, ves čas mislimo samo na to, kje je in kaj se mu je zgodilo. Kamor koli grem, povsod išem očeta ali si želim, da bi zagledal vsaj njegov avto. Želimo si, da bi bilo konec te negotovosti, da bi izvedeli, kje je. Če je mrtev, bi ga radi pokopali, seveda pa vsi še vedno upamo, da je živ ...« S temi besedami se je obrnil na nas Ivov sin Damjan Matanović in pozval vse, ki bi kar koli vedeli o njegovem očetu, naj to sporočijo na policijo.


Po sledi telefonskega signala


Damjan nam še enkrat opiše nenavadne okoliščine očetovega izginotja. Pove nam, da se je potem, ko je odložil kosilo, ki ga je prinesel, ne da bi ga pojedel, tisto soboto ob 15.40 odpeljal s svojim avtom in takrat so ga zadnjič videli. »Pozneje, okoli 18. ure, ga je poklicala mami in njegov glas je bil nekoliko prestrašen. Rekel ji je, da mu je crknil avto, da ga bo poskušal popraviti in da prihaja domov. Ko ga ni bilo, sem ga malo pred osmo uro zvečer še jaz poklical, a mi ni znal povedati, kje je. Zdel se mi je nekoliko zmeden, kakršen sicer nikoli ni bil. Rekel je, naj počakam in da bo prišel. Takrat sem ga zadnjič slišal,« pove Damjan, ki se ga je takoj po tem klicu odpravil iskat, a ni bilo za njim nobene sledi.

Z njim je izginil tudi njegov avto, srebrni peugeot 307. FOTO: družinski arhiv
Z njim je izginil tudi njegov avto, srebrni peugeot 307. FOTO: družinski arhiv


Še preden so izginotje prijavili policiji, so preverili telefonski signal na spletu, ki spremlja gibanje posameznika. Kot razloži Damjan Matanović, je bil signal Ivovega telefona zaznan najprej na območju Lancovega, nato na območju Radovne, naslednji in zadnji, ob 19.50, pa na Stolu, ki sicer pokriva celotno Gorenjsko. Ne iskanje na teh lokacijah in ne prečesanje celotne Savske doline ni pokazalo prav ničesar, Ivo in njegov sivi peugeot sta izginila, kot da bi se vdrla v zemljo.



Družina tudi na facebooku prosi ljudi, naj jim pomagajo pri iskanju. FOTO: FB
Družina tudi na facebooku prosi ljudi, naj jim pomagajo pri iskanju. FOTO: FB
Seveda so v njegovi družini pomislili na prav vse možnosti, tudi na najhujšo. »Vendar v tem primeru ne bi izginil tudi njegov avto,« nadaljuje obupani sin. Tudi na to, da je spremenil identiteto in da zdaj morda živi čisto na drugem koncu sveta, so pomislili, vendar je to po sinovem mnenju povsem nemogoče. »Ni nam jasno, kaj bi se mu lahko zgodilo in kako je lahko kar izginil. Tisti dan zvečer sem šel takoj po pogovoru z njim na vse lokacije, ki jih je pokazal telefonski oddajnik, a prav nič ni bilo videti. Tudi nobene sledi o tem, da bi avto morda zdrsnil s ceste. Pregledali smo vso Savsko dolino, vse ceste, prav nič nismo našli,« nam skrušen pripoveduje.


Če najdemo avto, smo blizu


Edino, kar jim zdaj preostane, je upanje, da ga bodo nekoč vseeno našli, zato Damjan v imenu vse družine ponovno poziva ljudi, naj jim pomagajo pri iskanju in naj bodo pozorni, če morda vidijo vsaj njegov avto. »Lepo prosimo, poglejte pred bloki v svojem naselju ali na parkiriščih pred trgovinami, če boste kje videli takšen avto! Zdaj se veliko ljudi sprehaja po naravi, morda bo kje v gozdu ali na polju parkiran sivi peugeot. Ko lociramo avto, smo skoraj na cilju,« v imenu vse družine prosi Damjan. »Če boste slučajno videli osebo, podobno Ivu, stopite do njega in ga povprašajte, kdo je. Ali vsaj pokličite policijo. Kakršna koli informacija je za nas zlata vredna,« so zapisali na facebooku, kjer so ustanovili skupino s skoraj 2000 člani, ki prav tako pomaga pri iskanju in zbiranju informacij. Omenil je tudi, da jim nekateri sporočajo, da bi radi pomagali, a da se ne bi radi izpostavljali z imenom in priimkom. Ker gre za življenje in pogrešano osebo, družina lepo prosi, naj kljub svojim zadržkom vseeno pokličejo na anonimno številko policije 080 1200 ali na številko 112.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije