Skrivnostna država pri nabavi respiratorjev, tu gre za življenje in smrt

Šest bolnišnic skupaj razpolaga z le 125 aparati. Tristo naj bi jih dobili iz Kitajske še pred vrhom okužbe.
Fotografija: Respiratorji rešujejo življenja, Sloveniji jih primanjkuje. FOTO: guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Respiratorji rešujejo življenja, Sloveniji jih primanjkuje. FOTO: guliver/Getty Images

V državah, kjer so se že spopadli z najhujšim razpletom dogodkov zaradi covida-19, so jasni: najpomembnejši je respirator. V slovenskem jeziku poimenovan tudi ventilator za mehansko predihavanje pljuč. Na tega bi v Sloveniji trenutno lahko priključili zgolj 125 oseb.

»Šest bolnišnic skupaj razpolaga s 125 respiratorji, to število se v naslednji fazi, ko se jim pridružijo še preostale bolnišnice, lahko poveča do 168. Gre za respiratorje, s katerimi bolnišnice že razpolagajo in so namenjeni za bolnike s covidom-19,« so nam povedali na ministrstvu za zdravje.

Teh naj bi bilo največ v UKC Ljubljana, kjer se uporabljajo vsakodnevno v enotah intenzivne terapije, 50 naj bi jih imel UKC Maribor. V celjski bolnišnici jih imajo 25, v slovenjgraški 22, v brežiški 4. Vsaka bolnišnica v Sloveniji ima vsaj enega. Aparat, ki je v času epidemije koronavirusa najbolj pomemben za kritične bolnike, in aparat, ki bi ga danes vsi želeli.
Dvajset jih je že prispelo, naročenih naj bi bilo več sto.
 

Državna skrivnost, medtem se Pahor zahvaljuje Kitajcu


Pri vladi oziroma ministrstvu za gospodarstvo sprva nismo dobili odgovorov, koliko je naročenih in kdaj ter od kod naj bi jih Slovenija dobila. Po naših informacijah naj bi jih naročili več sto. Medtem pa so iz urada predsednika republike sporočili, da je na obisku pri Borutu Pahorju kitajski veleposlanik, ki je sporočil dobro novico. V ponedeljek je v Slovenijo prispelo 20 respiratorjev. Do začetka prihodnjega tedna naj bi jih bilo iz Kitajske dobavljenih še 100, v roku dveh tednov pa 220. Ni jasno, ali gre za respiratorje po naročilu slovenske vlade ali bolnišnic, ki so same šle v akcijo nabave.


Na opoldanski izjavi za javnost je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek povedal le: »Respiratorji prihajajo in verjamem, da jih bomo pravočasno dobili, da bomo zadovoljili vse potrebe našega zdravstvenega sistema. Upam pa, da jih ne bo treba uporabljati.« Vsa druga vprašanja so ostala odprta. 

Popoldan pa so nam na prigovarjanje z gospodarskega ministrstva le odgovorili, da je v postopku naročilo 300 respiratorjev. Ali to vključuje te, o katerih sta govorila kitajski veleposlanik in predsednik Pahor, ni pojasnjeno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije