KORONAVIRUS

Krek: Morda prehajamo v nov val epidemije

V četrtek so testirali več kot 27.000 oseb.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Zaslonski posnetek

Trenutno je v Sloveniji 10.866 aktivnih primerov okužb s koronavirusom, poroča sledilnik covida. V četrtek so opravili 5435 testiranj s PCR-testi, 881 oseb je bilo pozitivnih (16,2 odstotka). Opravili so 21.601 HAT-testov, podatkov o pozitivnih sledilnik nima. V četrtek so izstopale občine Celje (34), Žalec (23), Velenje (19), Kamnik in Kranj (28), Novo mesto (20), Izola (17), Koper (28), Ljubljana (97), Maribor (31). Obalno-kraška regija ima še vedno najvišjo 14-dnevno incidenco in je v primerjavi s posavsko regijo zelo visoka. 


Bolnišnično oskrbo danes potrebuje 521 bolnikov (+ 10), 85 bolnikov pa potrebuje intenzivno nego. Umrli so štirje bolniki s covidom 19. Sedemdnevno povprečje okužb pa je 780, zato je država še vedno v oranžni epidemiološki fazi, dve regiji pa sta od četrtka obarvani rumeno za določene ukrepe.



Vodja NIJZ Milan Krek pravi: »Morda prehajamo v nov val in je pomembno, da se striktno držimo pravil, ki jih že vsi dobro poznate. Zdržimo, da bomo obdržali odprte šole.« Imamo že angleški in južnoafriški sev. Prvi se eksponentno dviguje in zato bo treba zaostriti preventivne ukrepe. »Mogoče se bo stanje v naslednjih dnevih poslabšalo. Število R je preko 1, kar pomeni, da se vsak dan okuži več ljudi.« Po njegovem je pomembno je, da se nosijo maske v zaprtem prostoru, da se nosijo prave in pravilno, da se pazi v podjetjih in tovarnah, da ni zasebnih druženj in da se na vsako uro za 10 minut prezrači prostor. »Virus je bitje, ki se bori za preživetje. Izkoristil bo vsako priliko, ki mu jo damo. In tako se bo širil. Če mu damo možnost, se prenese in preživi.«




Oboleva delovno aktivno prebivalstvo

»Trenutno najbolj obolevajo ljudje od 25 do 55 let, delovno aktivno prebivalstvo. Je pa manj ostarelih, kar je dobro, ker se ne povečuje število zasedenih postelj in število umrlih. Pozivam pa vse tiste, ki obiskujejo starejše, da poskusite imeti sedemdnevno karanteno preden greste k njim na obisk, da jih slučajno ne bi okužili.«  Krek upa, da v Sloveniji ne bo novega vala. »Evropa ima novi val. Stanje se slabša skoraj povsod. Novo vlogo igrajo novi sevi. Na Češkem je 80 % okužb povezanih z angleško različico.« Strma rast se je denimo začela v Lombardiji z Milanom na čelu in v Furlaniji. 



Do konca marca naj bi Slovenija dobila nekaj več kot 245.000 cepiv (nekaj več kot 175.000 Pfizer, 16.800 Moderna, 52.800 AstraZeneca), predvsem podjetja AstraZeneca. »Pri nas nikogar ne silimo, da se cepi. Je prostovoljno. Smo pa na inštitutu zelo veseli za vse, ki se želijo cepiti, ker s tem zaščitimo vse. Pri šolnikih pa bi pričakoval, da se bodo cepili, ker tako zaščitijo sebe in otroke ter svojce.« Učitelji morajo vsak teden na testiranje, po cepljenju pa jim po 21. dnevu to ne bo treba.
Misijonarka Zvonka Mikec. FOTO: Zaslonski posnetek
Misijonarka Zvonka Mikec. FOTO: Zaslonski posnetek

Misijonarka Zvonka Mikec je iz Mozambika sporočila, da so tam že eno leto v izrednih razmerah. »Zaprle so se šole, zaprle so se cerkve, mnoga podjetja so počasi zaprla vrata, brezposelnost je narasla, a življenje se ni ustavilo. Veleblagovnice so delale s krajšim delovnim časom, prav tako tržnice. Promet se ni ustavil, občutile so se tudi zmanjšanje letalske povezave. Na mejah so zelo hitro zahtevali test za covid.« Razložila je tudi, da so se delno otroci vrnili v šole, a le za kratek čas in šole vsi zaključili ter napredovali v višji razred. Zdaj so tam počitnice. Ker so bila odprta nekatera letovišča, se je znova povečalo število okuženih, zato so od 4. februarja spet uvedli stroge ukrepe: policijska ura (21. do 4. ure), omejen javni promet, omejeno delo javnih ustanov, nošenje mask pa je nujno. 

Posnetek novinarske konference

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije