NIJZ

Znano, koliko Slovencev se je okuženih vrnilo s silvestrovanja (VIDEO)

Od ponedeljka krajše karantene in tudi nove izjeme.
Fotografija: Nuška Čakš Jager. FOTO: Tamino Petelinsek, STA
Odpri galerijo
Nuška Čakš Jager. FOTO: Tamino Petelinsek, STA

Slovenijo je že zajel peti val epidemije. Število pozitivnih izvidov testov se je včeraj znova povzpelo čez širi tisoč. V četrtek je bilo opravljenih 11.016 PCR-testov, pozitivnih je bilo 4.069, kar pomeni, da je bil delež okuženih 36,9-odstoten. Nazadnje je bilo več kot štiri tisoč primerov novembra.

image_alt
Prijeli se boste za glavo: potrjenih več kot štiri tisoč novih primerov

O aktualnem stanju zaradi covida 19 je na današnji novinarski konferenci spregovorila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nijz Nuška Čakš Jager.

»Število potrjenih primerov v svetu raste, imamo prek 290 milijonov okuženih in več kot pet milijonov smrti. Novih primerov je največ v Ameriki, Afriki, v Evropi pa imamo stabilno število novih primerov,« je uvodoma o situaciji v svetu povedala Čakš Jagrova.

Omikron učinkovito izpodriva delto. V zadnjem tednu leta so zabeležili kar 67-odstotno rast, večina držav beleži ogromen porast, le na Poljskem in Češkem imajo negativni trend. Slovenija za zdaj spada med srednje ogrožene države EU. Napoved: porast novih primerov, stabilno število hospitalizacij, negativno število sprejemov v bolnišnice.

O omikronu je povedala, da podatki  iz držav, kjer je različica že bolj razširjena, kažejo, da bolnišnično zdravljenje potrebuje manj ljudi, se pa vseeno število v bolnišnicah zvišuje, saj je okuženih toliko več ljudi.

Izbruh na silvestrovanju

Čakš Jagrova je povedala, da je Nijz zabeležil dva izbruha ob vračanju Slovencev s silvestrovanja: v prvem sklopu je bilo med 559 udeleženci 152 pozitivnih, v drugem sklopu pa med 337 udeleženimi 48 pozitivnih. »Delež omikrona med temi je 80-odstoten,« je še povedala.

image_alt
Slovenci po silvestrovanju v Beogradu menda množično zboleli

Od ponedeljka krajše karantene

Krajšanje karantene na sedem dni bo uveljavljeno od ponedeljka dalje. Dotlej so karantenski postopki še 10-dnevni. Za tiste, ki so trenutno že v karanteni, se ta ne skrajša.

Kot je povedala Čakš Jagrova, so se za krajšanje karantene odločili zaradi ugotovitev, da večina ljudi zboli znotraj sedmih dni. »Če bi obremenili zdravstveni sistem z dodatnimi PCR-testiranji, bi morda odvzeli možnost komu, ki je bolan, da pride pravočasno na testiranje,« je povedala o tem, zakaj so karanteno skrajšali brez testa. Pri tem pa opozorila, naj ljudje še nekaj časa opazujejo svoje zdravstveno stanje.

Proti posamezniku, ki ne izpolni odločbe, lahko ukrepa ministrstvo

»Da dobite odločbo o karanteni, ste napoteni na e-upravo, kjer vpišete svoje podatke in dobite odločbo,« je povedala o pridobivanju odločb o karantene.

Na vprašanje o tem, kaj se zgodi, če posameznik, ki je napoten v karanteno, ne izpolni obrazca, je povedala, da ministrstvo za zdravje vodi poseben seznam tistih, ki so napoteni v karanteno, in lahko ukrepa z nadzorom.

image_alt
Poklukar predstavil nove ukrepe: kmalu krajše karantene (VIDEO)

Tem izjemam ni treba v karanteno

V karanteno doslej ni bilo treba polno cepljenim osebam s poživitvenim odmerkom. Po novem pa med izjeme spadajo tudi polno cepljeni in prebolevniki v vseh mogočih kombinacijah. Hkrati je opravičen karantene tudi prebolevnik v času 45 dni po bolezni. 

Zdravstveni zavodi lahko na lastno odločitev pokličejo na delo delavce, ki so bili v visokorizičnem stiku, če se spopadajo z velikim primanjkljajem kadra. »Ne govorimo o bolnih osebah, temveč o visokorizičnih kontaktih, ki bi lahko nadaljevali delo,« je poudarila Čakš Jagrova. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas