KONEC JUNIJA

Sindikat gasilcev napovedal dvodnevno opozorilno stavko

Začetek stavke je napovedan za 30. junij ob 6h zjutraj, trajala pa bo do 2. julija do 7. ure zjutraj.
Fotografija: Simbolična fotografija.
Odpri galerijo
Simbolična fotografija.

Sindikat poklicnega gasilstva je danes na seji predsedstva odločil, da napove dvodnevno opozorilno stavko. Po besedah generalnega sekretarja sindikata Davida Švarca so odločitev sprejeli zaradi ignorantskega odnosa vlade in obrambnega ministrstva. Stavko so napovedali za konec junija in tako odgovornim dali možnost, da se do takrat dogovorijo.

Kot je pojasnil Švarc, je začetek stavke napovedan za 30. junij ob 6h zjutraj, trajala pa bo do 2. julija do 7. ure zjutraj. Predsedstvo sindikata pa se je danes preoblikovalo v stavkovni odbor.

Zahtevajo sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva, uveljavitev pravice do položajnega dodatka in tudi za čas stavke plačilo nadomestila plače vseh poklicnih gasilcev in ostalih zaposlenih, ki se bodo opredelili za stavko.

Stavka bo potekala na delovnih mestih v gasilskih zavodih, če bi se tako naknadno odločili, pa tudi zunaj delovnih organizacij v obliki protestnih shodov. Gasilci imajo sicer pri izvedbi stavke z zakonom določene nekatere omejitve, a ne bi bilo nič drugače, tudi če jih ne bi imeli, je dejal Švarc. Poudaril je, da stavka ne bo usmerjena proti prebivalcem in si tudi želijo podpore sodržavljanov.

Zagotavljali bodo minimum delovnega procesa, s katerim bodo zagotavljali varnost ljudi in premoženja, prekinilo pa se bo redno delo v gasilskih zavodih. Delo bo potekalo v obsegu in na način, kot je običajen v času dežurstva, ob dela prostih dneh.

Vzpostavili bodo stalno pripravljenost dela gasilcev za požarno stražo in intervencijo v primeru požara oziroma naravne ali druge nesreče ter bodo posredovali, če bi prišlo do požara ali druge nesreče, kjer gasilci tudi sicer ukrepajo, je pojasnil.

Kot je dejal Švarc, so stavko napovedali zaradi »ignorantskega odnosa tako vlade kot ministrstva za obrambo, predvsem ministra Mateja Tonina, do nas in stavkovnih zavez, ki jih imata do poklicnih gasilcev vlada in ministrstvo«. V sindikatu namreč opozarjajo, da se kljub njihovim prizadevanjem, da bi se postopki za uveljavitev stavkovnih zavez po odstopu prejšnje vlade intenzivno nadaljevali z novo vladno zasedbo, ti sploh niso začeli.

Po navedbah Švarca od 3. marca, ko so samoiniciativno odšli na ministrstvo, do prejšnjega tedna, ko so s sporočilom za javnost obvestili širšo javnost, da gredo v stavkovne aktivnosti, niso dobili niti odgovora, so pa v torek popoldne prejeli vabilo ministrstva na sejo pogajalske skupine za pogajanja, in sicer za četrtek ob 12. uri.

Teh se nameravajo udeležiti, sindikalnih aktivnosti zaradi tega niso ustavili, so pa ravno zato stavko napovedali za konec naslednjega meseca, kar po Švarčevih besedah odgovornim daje možnost, da se v tem dobrem mesecu dogovorijo in realizirajo stavkovne zaveze, sindikat pa v tem primeru svoje aktivnosti tudi konča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije