TEŽKO OBDOBJE

Šef kriminalistov spregovoril o pritiskih v času Janševe vlade

David Antolovič je povedal, da ne pomni tako brutalnega političnega pritiska na posamezne preiskovalce.
Fotografija: Antolovič: »NPU je bil tarča neutemeljenih napadov nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa (na fotografiji).« FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Antolovič: »NPU je bil tarča neutemeljenih napadov nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa (na fotografiji).« FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič je v pogovoru za portal 24ur dejal, da v svoji karieri ne pomni tako brutalnega pritiska vladajoče politike na posamezne preiskave kot v času prejšnje vlade. Meni, da je bila preiskava nabave zaščitne opreme povod za načrtne in usmerjene aktivnosti politike v smeri demontaže NPU.

Že na dan hišnih preiskav zaradi nabave zaščitne opreme so bili preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) tarča neutemeljenih napadov nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je izjavljal, da delajo pristransko in nestrokovno, je povedal.

Antolovič, ki je bil v tistem času pomočnik direktorja NPU, je ocenil, da je bil urad pred temi politično motiviranimi posegi avtonomen in imun na poskuse vplivanja na kriminalistične preiskave. »Kaj takšnega se ne sme več ponoviti,« je dejal.

Kritiziral je tudi odločitev, da se NPU vključi v preiskave sumov kaznivih dejanj zoper javni red in mir, saj se s tem zaposlene in materialna sredstva preusmerja na stvari, ki niso v njihovi pristojnosti.

image_alt
Znan novi šef kriminalistične policije, že se je oglasil Aleš Hojs

Delo NPU se je oviralo tudi z ustanovitvijo skupine za reševanje zaostankov Policijske uprave Ljubljana, katere del so bili njegovi preiskovalci. NPU je namreč pristojen za preiskovanje najzahtevnejših oblik kriminala in ne za reševanje zaostankov policijskih uprav, meni Antolovič.

Ob tem priznava, da so zaostanki predvsem na področju gospodarske kriminalitete velik problem, saj ta kazniva dejanja med vsemi predstavljajo okoli 80 odstotkov povzročene škode. Pomembno vlogo pri preiskavi teh dejanj namenja finančni preiskavi, ki bi se jo moralo integrirati pri vseh področjih kriminalističnih preiskav. Merilo mora biti vrednost izsledene protipravno pridobljene premoženjske koristi, s ciljem njenega odvzema. Kaznivo dejanje se ne sme izplačati, je poudaril.

Antolovič, ki je bil s še mnogimi drugimi vodilnimi policijskimi strokovnjaki premeščen v Tacen in v eno ali obe od dveh delovnih skupin, je zaradi šikaniranja na delovnem mestu vložil kazenske ovadbe na Specializirano državno tožilstvo. »To obdobje mi je prineslo kruto spoznanje, kakšni ljudje so me v resnici obkrožali in kaj vse so bili pripravljeni storiti za določene interese,« se spominja.

V Tacnu se je med ostalimi znašel s sedanjim generalnim direktorjem policije Boštjanom Lindavom, s katerim se strinja, da je pred vsemi zaposlenimi težka naloga, kako povrniti zaupanje v institucijo policije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije