Sedem Slovencev nas je grdo osramotilo: »To je žalitev za vse moje kolege«

V zadnjem trenutku so zavrnili evakuacijo, Šter je nad takim ravnanjem ogorčen.
Fotografija: Andrej Šter je naravnost zgrožen. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Andrej Šter je naravnost zgrožen. FOTO: Voranc Vogel

Poljska je Sloveniji omogočila evakuacijo 19 slovenskih državljanov s Kanarskih otokov, a se jih je sedem v zadnjem trenutku odločilo, da »počakajo na ugodnejšo varianto«. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je izrazil ogorčenje nad takim vedenjem in opozoril, da se okno za vračanje v domovino res že zelo zapira.

Konzularna služba zunanjega ministrstva se zaradi številnih omejitev potovanj, ki so bile uvedene zaradi pandemije koronavirusa, trudi, da pomaga čim več slovenskim državljanom pri njihovem vračanju v domovino, je poudaril Šter. A sedanji primer vračanja turistov s Kanarskih otokov po njegovih ocenah kaže, da se očitno vsi ne zavedajo težavnosti položaja, ki je nastal zaradi pandemije koronavirusa.

Na otokih še 80 Slovencev

Potem ko se je v četrtek prek Prage s Kanarskih otokov vrnila skupina 14 slovenskih državljanov, so na MZZ domnevali, da jih je tam morda še deset ali 15. Izkazalo pa se je, da jih tam kar 80.

»V zadnji noči smo ob pomoči Poljakov pripeljali s posebnim letalom v Varšavo skupino Slovencev, ki so jo Poljaki po našem zaprosilu vkrcali na svoje letalo kot evakuacijski let. Ponudili so nam 19 prostih mest, potem ko so vkrcali Poljake. Zagotovili smo jim, da bomo zagotovo zapolnili vseh 19 mest. Naše veleposlaništvo v Madridu je začelo kontaktirati Slovence, ki so tam. Napolnili smo 12 mest. Sedem jih je ostalo praznih,« je povedal Šter.

»Tisti, ki so zavrnili, da bi se vkrcali, so imeli za moje pojme aboten razlog. Povedali so, da bodo počakali na ugodnejšo priložnost,« je pojasnil razočarani Šter.
 

Preberite tudi:
Razjarjeni zaradi poteze Janeza Janše: Mnogi bodo obubožali, vi pa si dvignete plače
Spopad na nacionalki: Jelko Kacin proti Zoranu Jankoviću
Janša: Huje je od klasične vojne. A lačni ne bomo
Počivalšek o izginulih maskah povedal povsem drugačno zgodbo kot Tonin
Ne morete do trgovine? Takšno rešitev so našli v Kranju (FOTO)


 

Na ta način ne morejo več pomagati niti tistim, ki so situacijo vzeli resno

»To je katastrofalna gesta tudi za naše nadaljnje sodelovanje s Poljaki, kajti zdaj so v Varšavo pripeljali sedem praznih sedežev. Lahko bi vkrcali koga drugega,« je dejal. Ker se Slovenci niso pravočasno odločili, na te prazne sedeže niso mogli vkrcati nekoga, ki je morda ostal v velikih težavah, je izpostavil Šter. »Na ta način mi ne moremo več pomagati niti tem ljudem niti tistim, ki bi morda zares razumeli težo položaja,« je dodal.

»Ta primer je žalitev za vse moje kolege, ki se zares trudijo, da najdejo možnosti, kako spraviti Slovence domov,« je Šter še izrazil ogorčenje.

Iz Varšave je sicer že poletelo tudi posebno letalo s potniki, ki so prišli s Kanarskih otokov. Na ljubljanskem letališču bo pristalo okoli 11.30.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije