ŽLAHTNA KAPLJICA

Še vinska kraljica se jim ni mogla upreti

V Društvu vinogradnikov Šmartno ob svoji 25-letnici ocenjevali vina. Lanski pridelek manjši zaradi toče, a kakovosten.
Fotografija: Vinska kraljica Ana Pavlin pri potomki najstarejše trte z Lenta FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Vinska kraljica Ana Pavlin pri potomki najstarejše trte z Lenta FOTO: Jože Miklavc

Vinogradniki so v Šmartnem ob Paki po težkem letu, ki ga je prinesel novi koronavirus, pred dnevi le slavili sadove lanskega letnika. Ob 25-letnici delovanja njihovega Društva vinogradnikov (DV) Šmartno, ki šteje okrog 110 članov iz občin Šmartno, Šoštanj, Mozirje in velenjske mestne občine, je zbrane na slovesnosti s podelitvijo medalj in priznanj za najboljša vina počastila tudi 24. slovenska vinska kraljica Ana Pavlin.

Gostjo in spremljevalce so povsod lepo postregli. 
Gostjo in spremljevalce so povsod lepo postregli. 
Srečanje je potekalo v kleti Žibret Marka Kocuvana v Malem Vrhu, pa pri vinogradniku Alojzu Slemenšku v Gavcah in pri največjem pridelovalcu vina v okviru društva Mihaelu Fajfarju v Slatini. Niso pa pozabili niti na najbolj glasbenega člana društva Marka Juvana v Rečici ob Paki. Ob tem je podžupan Janko Avberšek Pavlinovi pokazal novo pridobitev občinske uprave, moderno sejno sobo z vinskim šankom, ki je tudi hram protokolarnega vina šmarška kavčina. Pavlinova je poznavalsko že kar na domačijah okušala vina, kar ji je pozneje koristilo na zaključnem dogodku, kjer je kot sommelierka profesionalno, s svojimi ugotovitvami in visokimi ocenami strokovne žirije, skupaj z domačo prvo damo DV Šmartno Mojco Praprotnik komentirala vodeno degustacijo.

Vinski šampioni in župan Janko Kopušar FOTO: Jože Miklavc
Vinski šampioni in župan Janko Kopušar FOTO: Jože Miklavc
Društvo vinogradnikov je izvedlo ocenjevanje 96 od skupno 104 vzorcev vin. Komisijo so sestavljali priznani strokovnjaki kmetijsko-vinogradniške stroke. Čeprav je lani dvakrat klestila toča in je bil zato pridelek manjši, pa je bil zelo dober, celo v povprečju boljših letnikov. »Z večletnimi izkušnjami ocenjevanja vin so se lahko vsi prepričali, da so vina na območju Šmartnega ob Paki oziroma štirih sosednjih občin zavidljivo visokokakovostna. Tako se uvrščajo tik pod vrh najkakovostnejših vin. K temu nedvomno pripomore trdo delo posameznih vinogradnikov, a tudi sistematsko vsakoletno izobraževanje s strani DV Šmartno ter nabiranje izkušenj na strokovnih srečanjih doma in v tujini,« je še bilo slišati v nagovorih predsednice Mojce Praprotnik in župana Janka Kopušarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije