CESTA, KI TO NI

Še tisti, ki vozijo kros, imajo lepšo cesto

Objavljeno 12. december 2016 21.41 | Posodobljeno 12. december 2016 21.42 | Piše: Aleksander Brudar

Še krosisti imajo lepšo cesto, pravi mama 31-letnega Janeza, ki je odvisen od te poti.

Ana Vodišek je razočarana nad občino, ker ta še vedno ni sanirala ceste in plazov po septembrskem neurju. Foto Dejan Javornik

HRASTNIK – Čeprav je od enega najbolj uničujočih letošnjih neurij pri nas – poleg Štajerske in Koroške je zajelo tudi večji del Zasavja – minilo že tri mesece, posledic hude ure v vasi Turje pri Dolu pri Hrastniku še zdaleč niso odpravili. Lahko bi celo rekli, da se je stanje od takrat še poslabšalo. 
Spomnimo, takrat je s hudournikom v dolino in na travnik ob vodnem zbiralniku in črpališču Japihovec zgrmelo več tisoč kubikov skal. V nekaj minutah je zasulo del glavne ceste, ki od vodnega zbiralnika vodi proti osrednji prometnici, ki Dol pri Hrastniku povezuje z Rimskimi Toplicami. Nasutega kamenja in blata je bilo že takrat toliko, da se z avtom do vodnega zbiralnika in naprej po klancu navzgor proti družini Vodišek ni dalo. 
Danes, pravi Ana Vodišek, ni prav nič bolje. Že res, da so v spodnjem delu obzidali potok in ga poglobili, a to je tudi vse, kar je bilo v teh treh mesecih narejenega. Lokalna cesta še ni normalno prevozna, na njej je blata, kot da bi se vozil po njivi, se priduša Vodiškova. 
»Še tisti, ki vozijo kros, imajo lepšo cesto,« pribije sogovornica, ki je zaradi prepočasne obnove razočarana nad hrastniško občino. Poleg tega je precej poškodovana asfaltirana cesta, ki pelje od vodnega zbiralnika proti Vodiškovim, saj jo je med sanacijo oziroma odstranjevanjem zemlje in kamenja uničilo kar 60 težkih tovornjakov. Kot da to še ni dovolj, sanacije ni dočakal niti potok, ki stoji blizu hiše naše sogovornice. V močnem deževju, kakršnemu smo bili priča pred dnevi, voda tam spet privre na dan in Vodiškove skoraj odreže od sveta. Zemlja se seveda ne zmeni za neodzivne uradnike in ne miruje. Manjši plaz kamenja se je tako že pojavil tudi pod garažo, voda bi sčasoma spodkopala temelje objekta.

Napovedujejo protest

Cesta v dolino je za Vodiškove zelo pomembna, od te prometne povezave je odvisen Anin 31-letni sin Janez. »Lahko dobi epileptični napad in mora nujno v bolnišnico. En dan je lahko čisto v redu, drug dan pa ne,« je njegovo zdravstveno stanje na kratko opisala Vodiškarjeva. 
Janez ali Jani, kot ga kličejo, se je leta 2009 hudo poškodoval v prometni nesreči v Velikem Širju, in sicer kot sopotnik na motorju. V trčenju je umrl 33-letni voznik, ki je v desnem ovinku v Velikem Širju prehiteval pred seboj vozeča osebna vozila in trčil v avto, ki mu je pripeljal nasproti. 
»Skoraj tri mesece sem bil v komi. Rekli so mi, da sem bil v 94 odstotkih mrtev. Še zdravnik je rekel, da bom rastlina,« nam pove Jani, ki se, ker težko sam hodi, velikokrat usede na traktorček kosilnico.

Kako pomembna je zanj cesta, se je izkazalo že pred dnevi, ko je moral zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja priti rešilec. A je komaj pripeljal do hiše. Poleg tega si je na razmočeni zemlji Jani zvil nogo.

Ana kar ne more verjeti, da je občina lahko tako mačehovska do njihovega kraja. Poudari seveda tudi, da od ceste ni odvisna le njena družina, ampak tudi drugi krajani Turja, saj morajo po isti cesti do njiv in travnikov. Neurejeno cestišče lahko povzroči škodo na avtomobilih, menda so skale na razkriti cesti poškodovale podvozje najmanj dveh. 
Če se razmere ne bodo kmalu uredile, krajani že napovedujejo protest. Odgovorov z občine, češ da za sanacijo ni denarja, ne sprejemajo.

Čakajo na državo

Tomaž Sihur z oddelka za prostor, okolje in gospodarske javne službe na hrastniški občini na vse skupaj odgovarja, da je bila cesta, ki vodi do Vodiškovih, takoj po neurju toliko sanirana, da je bil promet tudi z osebnimi vozili mogoč. »Res pa je, da so se nato začela intervencijska dela v vodotoku, s tem pa se je ponovno močno poškodovala zaradi prevozov težke mehanizacije in je bil promet spet moten. Odgovorni pri izvajalcih del v vodotoku zagotavljajo, da bo cesta urejena v teh dneh, takoj po dokončanju del v potoku,« je še zatrdil. 
»Objekti in oprema so poškodovani, prav tako vodna zajetja. Potrebni bodo zamenjava opreme v objektu, sanacija objekta in dela povezovalnih cevovodov,« je še povedal in nadaljeval, da se je nad stanovanjsko hišo Urankar v Jepihovcu v dolžini približno 200 metrov in višine 50 metrov sprožil zemeljski plaz, ki je zasul več kot polovico stanovanjske hiše. Ob zemeljskem plazu nad lokalno cesto Turje–Čreta v dolžini približno 50 metrov in širini več kot 20 metrov so bili izvedeni najnujnejši ukrepi za varnost prometa. Na plazu pod cesto Turje–Čreta pri Dornikovih v dolžini približno 30 metrov in globine približno 15 metrov je bilo treba izvesti ukrepe za začasno stabilizacijo plazu in s tem cestišča. 
»Zemeljski plaz pod stanovanjsko hišo Jovan v Turju neposredno ogroža elektroinfrastrukturo, posredno pa tudi stanovanjsko hišo. Treba je bilo izvesti zaščitne ukrepe za zavarovanje. Plaz v dolžini 80 metrov se je sprožil še nad javno potjo Zigmaher, ukrepi so bili prav tako izvedeni. Na območju nad prizadetim območjem nad Jepihovcem so se v dneh po neurju pojavili trije novi zemeljski plazovi, ki na srečo ne ogrožajo stanovanjskih objektov. Tudi stanje na že prej sproženih in še ne saniranih plazovih na tem delu občine se je še poslabšalo. Vse spremembe sprotno spremljamo in evidentiramo,« zagotavlja Sihur.

Celotna škoda na plazovih, cestni in komunalni infrastrukturi je ocenjena na pet milijonov evrov. Na občini upajo, da bo vlada čim prej za sanacijo nakazala državna sredstva, saj občina takšnega stroška sama ni zmožna pokriti. Doslej so za izvedbo najnujnejših intervencijskih del na občini porabili več kot 160.000 evrov, »ki jih je s prerazporeditvami zagotovila iz občinskega proračuna, zato je bilo treba ustaviti in preložiti že načrtovane naložbe«.

Deli s prijatelji