SLUŽBE ZA NEDOLOČEN ČAS

Še preden odide, bo zaposlovala

Bralca zanima, ali se pri varuhinji dogaja enako kot v politiki.
Fotografija: Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se poslavlja od funkcije. A še preden odide – njen mandat se izteče februarja prihodnje leto –, bo za nedoločen čas zaposlila več oseb, nas je opozoril bralec.

Na njihovi spletni strani je bilo opaziti naslednje razpise:

– uradniško delovno mesto pomočnik vodje Centra za človekove pravice, 
– uradniški delovni mesti svetovalec – analitik Centra za človekove pravic,
– uradniško delovno mesto strokovni sodelavec Centra za človekove pravice.

Za vsa štiri prosta delovna mesta so prijave že zaprte, službe pa so za nedoločen čas (z dvomesečno preizkusno dobo). Bralec se sprašuje, ali se tudi pri varuhinji dogaja to, kar pogosto počne politika, ko konec mandata svoje zveste kadre prosto in prešerno zaposluje povsod, kjer zmore, ko pa zmanjka mest, pa ustanovi nove urade, z novimi vodji, svetovalci in tajnicami.



Po odgovore smo se obrnili na varuha. Med drugim nas je zanimalo, ali so kandidati morebiti že izbrani in zakaj niso tega razpisa prepustili nasledniku zdajšnje varuhinje. Iz pisarne Nussdorferjeve so pojasnili, da mora z novim letom delo začeti Center za človekove pravice, ki bo predstavljal novo notranjo organizacijsko enoto Varuha človekovih pravic RS: »Javni natečaji so objavljeni za zasedbo delovnih mest v tem centru, saj brez zaposlenih ta ne more začeti delovati in bi bilo torej kršeno zakonsko določilo.« Vztrajajo, ker se varuhinji mandat izteče 23. februarja 2019, center pa mora začeti delati januarja, se morajo javni natečaji izvesti še v njenem mandatu.

»Izbirni postopki v javnih natečajih za izbiro najbolj strokovno usposobljenih kandidatov potekajo skladno z veljavno zakonodajo in na transparenten način. O izboru kandidatov odloča natečajna komisija,« še dodajajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije