IZGUBA

Še ne vedo, zakaj so umrli štirje lipicanci

Objavljeno 03. april 2011 21.04 | Posodobljeno 03. april 2011 22.15 | Piše: Jaroslav Jankovič

Preiskava o vzrokih pogina štirih lipicancev še ni končana

Lepi in svobodni, a občutljivi in nepravilno hranjeni ...?
LIPICA – Le dan po uspešni gala prireditvi Lipica v Ljubljani, ki je bila 11. marca v Stožicah, so lipiški konjarji v turističnem hlevu kobilarne pri 12 konjih zaznali znake bolezenskega stanja. V tistem hlevu imajo konje, ki jih v Lipici uporabljajo za turistično jahanje in za kobile v treningu. Po besedah direktorja kobilarne Tomija Rumpfa noben od obolelih konj ni bil na predstavi v Stožicah.

»Prav tako so bili znaki obolelih konj iz turističnega hleva povsem drugačni kot pri tistem, ki je zbolel v Ljubljani že v četrtek, 10. marca, in so ga pozneje na kliniki za konje veterinarske fakultete evtanazirali.«

Kot so povedali na kliniki, je elitni žrebec, ki bi moral nastopiti na prvi gala predstavi lipicancev v Ljubljani, doživel tako hudo obliko kolike, da mu ni bilo več pomoči.

Tri v Lipici obolele konje so v soboto takoj prepeljali v Ljubljano na kliniko veterinarske fakultete. Dva sta istega dne poginila, deset pa so jih zdravili v Lipici. V nedeljo, 13. marca, je poginil še en beli lepotec iz turističnega hleva.

Tako je Kobilarna Lipica v treh dneh izgubila štiri konje. Čeprav jim je preostalih osem bolnih v Lipici uspelo pozdraviti, v kobilarni izgube še niso preboleli, javnost pa se medtem upravičeno sprašuje, kaj se dogaja v najstarejši kobilarni na svetu.

Pogin štirih konj in vzroke za tako številno obolelost preiskujeta Veterinarska uprava Republike Slovenije in policija v Kopru. Glede na dozdajšnje izkušnje ni pričakovati, da bo javnost dobila verodostojen odgovor.

Na vprašanje, kako daleč je preiskava, smo dobili odgovor: »Po podatkih, s katerimi razpolagamo v Kobilarni Lipica, so bili vsi dozdajšnji rezultati preiskav, ki jih izvajajo pristojne inšpekcijske službe in veterinarska stroka, ter drugi fitofarmacevtski postopki, negativni.« Če bo kaj novega, nam bodo sporočili. Tako je in tako bo najbrž tudi ostalo.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Stari konjar: »V Lipici morda nimajo dovolj reda!«
Deli s prijatelji