CEPILNA STRATEGIJA

Bomo končno normalno zaživeli? To predlaga Bojana Beović

Po njenem mnenju bi bilo smiselno, da bi se odprlo cepljenje za vse z vsemi cepivi.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu 19 Bojana Beović je danes rekla, da bi bilo počasi smiselno razmisliti o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli. Obdržali pa bi tudi vzporeden pristop, po katerim bi aktivno klicali tiste, ki še niso bili cepljeni, pa sodijo v rizične skupine. »Glede na to, da prihaja res veliko cepiva, pa mislim, da nima smisla več zadrževati te bariere, ne glede na to, da vsi nad 50 letom starosti še niso cepljeni.« Če bi se cepljenje odprlo za vse, bi bilo po njenem mnenju prav, da bi se odprlo za vse z vsemi cepivi.

Na vprašanje, ali je to že predlog svetovalne skupine, je Beovićeva dejala, da posebej sicer ne, saj se skupina bolj ukvarja z neposredno strokovnimi vprašanji, denimo o primernosti posameznih cepiv za neko starostno skupino, o vprašanju cepljenja prebolevnikov z enim odmerkom in podobno. Če bi jih povprašali o takšni možnosti, pa se bo svetovalna skupina sestala in po svojih močeh odgovorila tudi na to.
 

Za cepljenje zainteresirani tudi mlajši


Ob tem se je Beovićeva odzvala na nekatere nedoslednosti pri cepljenju po starostnih skupinah. Pojasnila je, da so v osnovi želeli zaščititi najbolj ranljive. To je po njeni oceni imelo kar dober vpliv na stanje v bolnišnicah in na število smrti covidnih bolnikov. »Zdaj pa smo v vmesni fazi, ko imamo posamezne občine, ki nimajo veliko starejših ljudi ali pa ti odpovedujejo, potem pa cepijo mlajše.« Tako se cepivo čim prej porabi in tudi nekateri mlajši so za cepljenje zainteresirani. Zato prihaja do nekaterih neenakosti in bi bilo po njeni oceni smiselno, da se cepljenje odpre za vse zainteresirane, in teh je v Sloveniji po zadnjih anketah menda vse več.

Pri tem bi bilo s pomočjo skupne aplikacije za cepljenje, ki bi veljala za vso državo, mogoče vzpostaviti podoben sistem kot pri napotnicah, ki jo je mogoče uveljavljati kjer koli, kjer bi prišli prej na vrsto. Takšna aplikacija naj bi bila pripravljena že v kakšnem tednu.
 

Cepljenje vsako leto?


Ali bo do 15. junija precepljenost dejansko dosegla 60 odstotkov, je po besedah Beovićeve odvisno od vseh nas. Sama meni, da bi si vsakdo moral postaviti vprašanje, kako hitro bo prišel do cepiva, in ne tega, ali se sploh cepiti oz. s katerim cepivom se cepiti. S 60-odstotno precepljenostjo prebivalstva si namreč po njenih besedah lahko privoščimo bistveno drugačno življenje v državi.

Dolgoročno pa so se že pojavile ideje, da bi šlo za podobno cepljenje kot pri gripi, torej vsako leto, je med drugim povedala Beovićeva. Serološki testi namreč vsaj za zdaj niso dovolj zanesljivi, da bi z njimi ugotavljali, ali je nekdo prebolel in je imun oz. koliko mu pomaga cepljenje. Pri tem je izrazila upanje, da bi takšne teste lahko dobili v nekaj mesecih.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas