NADALJEVALI BODO STAVKOVNE AKTIVNOSTI

Se ministru Papiču maje stolček? Pozivajo ga k odstopu, razlog pa ...

Visokošolski sindikat zaradi nesposobnosti reševanja stavkovnih zahtev poziva Igorja Papiča k odstopu.
Fotografija: Visokošolski sindikat Slovenije. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Visokošolski sindikat Slovenije. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Visokošolski sindikat in vlada sta po več tednih pogajanj uskladila besedilo stavkovnega sporazuma, nazadnje pa je sindikat izvedel, da minister Igor Papič mandata za pogajanja o številnih že dogovorjenih tematikah sploh nima. Ker do stavkovnega sporazuma ni prišlo, zahtevajo ministrov odstop, hkrati pa bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti.

»Vlada kar naprej požirala dano besedo«

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) Gorazd Kovačič, se je sindikat pol leta pogajal o stavkovnih zahtevah. Kazalo je dobro, dogovorili so se o marsičem in to zapisali v zapisnike, v zadnjem času pa je vlada »kar naprej požirala dano besedo«. »Na pogajanjih smo se določene stvari dogovorili, pa jih v predlogih celovitega stavkovnega sporazuma ni bilo več,« je dejal. Vrhunec pa je bil, ko so izvedeli, da minister za visoko šolstvo Igor Papič mandata za pogajanja o številnih že dogovorjenih tematikah pravzaprav sploh nima. »K besedilu, ki je bilo sicer precej okleščeno, vlada ni dala soglasja, ker se je vmešalo neko drugo ministrstvo,« je povedal.

To je za sindikat dokončna potrditev, da vlada ni kredibilna in da ji ne morejo zaupati. Zato po njegovih besedah ne morejo sprejeti nikakršnih kompromisov, s katerimi bi katero od njihovih stavkovnih zahtev preložili v prihodnost. Zahtevajo, da v kratkem času pride do stavkovnega sporazuma, ki bo konkretno reševal vse njihove zahteve v kolektivni pogodbi in s konkretnim datumom, je dejal. Ocenil je, da bi morala vlada že v tem tednu poslati VSS resno ponudbo in se najkasneje v prihodnjem tednu dogovoriti za naslednji krog pogajanj. Če ne bo jasnih premikov in resnosti, potem ni druge možnosti, kot da se odločijo za stavko, je dejal Kovačič.

Med drugim bodo odločno vztrajali pri štirih ključnih zahtevah

Glede na dogovor iz leta 2002 in spremembe zdravniških delovnih mest, do katerih je prišlo v vmesnem obdobju, mora orientacijsko delovno mesto docent pridobiti sedem plačnih razredov, s čimer bo dosežena tudi primerljivost celotnega razpona možnih napredovanj in uskladitev pedagoških delovnih mest na univerzi z raziskovalnimi, orientacijsko delovno mesto naj zadeva vsa delovna mesta na univerzah, tudi skupine J, H in B, nov nabor, ločen od ostalih dejavnosti delovnih mest v skupini J, zahtevajo še ožji samostojni plačni steber za visoko šolstvo in raziskovalno dejavnost.

Ob tem je Kovačič spomnil na stavkovni sporazum, ki ga je vlada sklenila s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki ga v VSS ne sprejemajo. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je vlada Svizu za nižje ravni izobraževanja na lastno pobudo ponudila celo en plačni razred več od njegovih zahtev. Ker so učitelji nedavno pridobili tudi nov naziv, z napredovanji sežejo en plačni razred pod izrednega profesorja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije