PREVARE PRODAJALCEV

Še ena goljufija? Previdno pri nakupu rabljenih vozil!

Matic je kmalu dobil občutek, da nekaj ni v redu.
Fotografija: Oglas za na avto.net. FOTO: Posnetek Zaslona
Odpri galerijo
Oglas za na avto.net. FOTO: Posnetek Zaslona

LJUBLJANA, CELJE – Bralec Matic nam je zaupal svojo izkušnjo pri poskusu nakupa rabljenega vozila. Kot pravi, je mislil, da je zase končno našel dober in lep avto, »prav takšnega, kot si ga je želel«, le nekaj mu ni šlo v račun. Avto je bil prvič registriran leta 2015 in ima samo 6000 prevoženih kilometrov. »Zelo, zelo čudno je, da so na slikah sedeži v črni barvi, oblazinjenje pod armaturo pa bež.« Presenetila ga je tudi opomba pri oglasu, da si lahko kupec povrne davek na motorna vozila (DMV) 11.000 evrov, če ima tri ali več otrok. »Po kmečki logiki je bila torej pred uvozom cena avtomobila ok. 30.000 evrov, prodajna cena v oglasu pa je 79.000 evrov?!« Kljub temu da so se mu nekatere stvari pri oglasu zdele čudne, je po drugi strani v oglasu prodajalec objavil serijsko številko avtomobila. »Če bi bilo z avtom kaj narobe, bi najbrž prodajalec to hotel zakriti,« meni Matic, ki se je nato odločil, da prodajalca pokliče. Ta mu je povedal, da je avto uvožen iz tujine in da je odlično ohranjen, praktično nov, le da ima nekaj prask na desnem boku. 

Matic se je odločil, da bo najprej na pooblaščenem servisu preveril, ali je avto »realen«, šele nato pa bi si ga šel ogledat (živi namreč malo manj kot 100 kilometrov stran od lokacije prodajalca). Na servisu tudi ob predložitvi serijske številke avta niso znali povedati ničesar. »Skoraj zagotovo lahko rečejo, da so kilometri realni, saj da bi v drugačnem primeru imeli zapis pri njih,« je dejal bralec. Po iskanju na internetu je še isti dan opazil, da je možno poizvedbo narediti tudi pri drugih ponudnikih, ki se ukvarjajo izključno s tem. Bavarski lepotec mu ni dal miru, zato je pri AutoDNA kupil poročilo. Nato pa je sledilo razkritje. »Po slikah sodeč, je bil avto v celoti razstavljen oziroma pokraden, zato najbrž razlika v barvi notranjosti. Groza in sramota, da se nekaj takšnega lahko dogaja (sploh pri ceni 80.000 EUR) in da nihče ni kaznovan ali zaznamovan,« je ogorčen bralec.
Razstavljeni BMW. FOTO: Zaslonski posnetek
Razstavljeni BMW. FOTO: Zaslonski posnetek

Razstavljeni BMW. FOTO: Zaslonski posnetek
Razstavljeni BMW. FOTO: Zaslonski posnetek

Celotno zadevo smo preverili pri omenjenem prodajalcu vozil, kjer nam je direktor pojasnil, da avtomobila ni uvozilo njihovo podjetje, temveč so ga kupili od fizične osebe, ki je avto uvozila iz Nemčije. Na vprašanje, ali so seznanjeni z večjimi popravili tako v notranjosti kot tudi na zunanjosti avtomobila, je prodajalec odgovoril, da ne. Ko smo mu omenili fotografije, na katerih je jasno razvidno, da je bil avtomobil v veliki meri razstavljen, je dejal, da je možno, da so dele iz avtomobila ukradli, nato pa so prek zavarovalnice namestili nove. Sicer pa je dejal, da je avtomobil že prodan in da oglas ni več aktualen. Le pet minut po telefonskem pogovoru z nami, je oglas s portala avto.net izginil.
 
Bavarski lepotec. FOTO: Zaslonski posnetek
Bavarski lepotec. FOTO: Zaslonski posnetek

Tudi samo prikrivanje večjih popravil je goljufija

Za mnenje smo vprašali tudi Zdravka Poljaševiča, ki se preživlja z uvozom in prodajo vozil. Ta je pojasnil, da obstaja več vrst ponudnikov informacij o zgodovini avtomobila. »Lahko gre za širša združenja, v katerih so servisi, zavarovalničarji itd., ki želijo preprečevati zavarovalniške goljufije.« Za konkretni primer je dejal, da obstaja velika verjetnost, da so bile fotografije razstavljenega avtomobila posnete, ker je bil nekdo od teh udeležencev na pooblaščenem servisu, ali pa je bilo to potrebno kot dokazilo zavarovalnici. »Če je stranka plačala za tovrstni pregled, potem je bilo vse to legalno in pravilno,« pravi. Po njegovem mnenju veliko vlogo igra dejstvo, ali je bilo to vozilo evropsko ali je bilo uvoženo iz Amerike. Ogromno avtomobilov, ki prihajajo iz Amerike, se po navadi kupi na dražbah kot razbitine. Tudi sam ima izkušnje s takšnimi nakupi. V 90 odstotkih primerov, ko so vozilo kupili od fizične osebe v Nemčiji oziroma Evropi, ki je vozilo uvozila iz Amerike, se je izkazalo, da so bila ta vozila močno poškodovana. V konkretnem primeru bi šlo po njegovem za goljufijo, če bi prodajalec vedel, kakšno je bilo stanje avtomobila, vendar bi ga lažno prikazal, da bi bil avtomobil prodan. V tem primeru je stranka ogoljufana, saj prodajalec ni razkril obseg poškodbe pri vozilu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije