PREHITELI KOALICIJO

SDS z ofenzivo referendumov: po zakonu o vladi referendum tudi o RTV

Gre sicer enega izmed dveh predlogov sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ju vložili v SDS. Z vložitvijo predlogov so prehiteli stranke nastajajoče koalicije, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki so v državni zbor posredovale svoje spremembe omenjenega zakona.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

Potem ko so poslanci SDS vložili predlog za posvetovalni referendum o zakonu o vladi, so zdaj enak predlog podali tudi za spremembe zakona o RTVS, ki ga državni zbor trenutno obravnava na izredni seji. S tem se bo tudi postopek odločanja o tem predlogu, ki ga je koalicija danes nameravala zavrniti, zavlekel.

Preberite še

image_alt
Golob o predlogu SDS: Kot poraženci se ne znajo dostojanstveno posloviti (VIDEO)

Gre sicer enega izmed dveh predlogov sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ju vložili v SDS. Z vložitvijo predlogov so prehiteli stranke nastajajoče koalicije, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki so posredovale svoje spremembe omenjenega zakona.

V skladu s poslovnikom mora državni zbor istovrstne zakone obravnavati po vrstnem redu, kot so bili vloženi, zato so nameravali v nastajajoči koaliciji predloga SDS čim prej zavrniti. Prvega, s katerim so v SDS predlagali, da rtv-prispevek ne bi bil več obvezen, državni zbor danes obravnava na izredni seji.

Pričakovati je bilo, da bo poslanska večina po opravljeni splošni razpravi sklenila, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, s čimer bi bil zakonodajni postopek končan. A se bo zaradi predloga za razpis referenduma postopek zavlekel, saj mora državni zbor naprej glasovati o predlogu za referendum, do katerega mora preteči 30 dni. Šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona.

Odziv Goloba: Žalostno je gledati, kako je edini namen uničenje RTVS

Vložitev referenduma na lastni zakon predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši novi mandatar Robert Golob vidi kot »unikum kreativnosti«, s tem pa izgublja RTVS, je dejal v izjavi ob robu seje.

Žalostno je gledati, kako je edini namen uničenje RTVS, je ocenil. »Saj smo videli že v predvolilnih oddajah, ko so postavili svoje voditelje, da so v resnici uničevali ugled RTVS, ne da bi pomagali sebi, in danes počnejo isto,« je dejal.

Po njegovem mnenju gre za sindrom požgane zemlje: »Ampak s tem požigamo Slovenijo, ker se nekdo ne more sprijazniti z izidom volitev, ker so mu ljudje rekli: 'Dovolj te imamo!'.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije