SANKCIJE

Slovenski Sberbank kupila banka NLB, poslovalnice se spet odpirajo

»Transakcije bodo potekale normalno, brez sprememb. Spremenilo se bo le lastništvo banke, ki je komitenti ne bodo občutili.«
Fotografija: FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Slovensko banko Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje, je kupila banka NLB. Po dveh dneh zaprtja poslovalnic bo poslovanje Sberbanka od srede spet potekalo popolnoma normalno, je za Odmeve na TV Slovenija povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Ni razloga za skrb

»V Banki Slovenije ob tem poudarjamo, da smo z omenjeno rešitvijo ohranili finančno stabilnost v Sloveniji, brez obremenitve drugih bank ali državnega proračuna,« so poudarili. Kot je za Odmeve na TV Slovenija povedal guverner Banke Slovenije  Vasle, bo poslovanje Sberbank v Sloveniji od srede za vse njene komitente potekalo popolnoma normalno. Komitenti bodo lahko dostopali do računov in vlog, opravljali bodo lahko plačilni promet in tudi servisiranje vseh kreditnih obveznosti pri bankah. »Transakcije bodo potekale normalno, brez sprememb. Spremenilo se bo le lastništvo banke, ki je komitenti ne bodo občutili,« je dodal.

Da komitentom ni treba biti v skrbeh zaradi svojih bančnih vlog in drugih sredstev ali poslov, je v sporočilu za javnost poudaril tudi predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. »Ob zaključku transakcije bo Sberbank Slovenija pridobila močnega in zavzetega lastnika, ki bo s svojim kapitalom in strokovnim znanjem strankam zagotavljal nemoteno poslovanje,« je dodal.

image_alt
Zaradi sankcij bo propadla ta banka, poslovalnice v Sloveniji že zaprte

NLB je na svojo skupino že prenesla lastniški delež ter posledično vsa sredstva, obveznosti kot tudi stranke banke Sberbank. »To predstavlja hitro in učinkovito rešitev za vse njene stranke, ki so se zaradi uvedbe izrednih ukrepov nenadoma znašle v težkem položaju,« je še zapisal Brodnjak. 

Za koliko je NLB kupila Sberbank, Vasle ni povedal. Pojasnil je le, da je bilo za nakup precej zanimanja, interes so izkazale največje in najpomembnejše institucije, na koncu pa je bila na skupnem reševalnem organu izbrana ponudba, ki je najbolj ustrezala kar največ kriterijem, ki so bili razpisani.

Položaj Slovenije na kapitalskih trgih je trden

Hitro odločitev, ki bo omogočila nemoteno poslovanje komitentov in varnost prihrankov, pozdravljajo tudi na ministrstvu za finance. » Ob tem poudarjamo, da je finančni sistem stabilen in da je položaj Slovenije na kapitalskih trgih trden,« so zapisali. Sberbank je sicer edina banka v slovenskem bančnem sistemu z ruskim lastništvom.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije