»Ni najbolj verodostojen, da bi mu kar verjeli na besedo«

Predsednik vlade Marjan Šarec je komentiral aktualno dogajanje v državi.
Fotografija: Premier Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Premier Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo

Če bi ga minister Karl Erjavec zares želel zbuditi, je dejal predsednik vlade Marjan Šarec v današnjih Odmevih na prvem programu RTV Slovenija, bi ga poklical in vztrajal, dokler ga ne bi zbudil. Tako se je na to, da so ga obveščali o napadu na bazo, kjer so bili tudi slovenski vojaki, on pa je spal, odzval premier. Dodal je, da bi lahko poslali po njega, če bi bilo treba, a očitno ni bilo. Še vedno je mnenja, da nam po napadu ne bi bilo treba umakniti vojakov, saj smo z zavezniki šli »skupaj not in gremo tudi skupaj ven«. Opozoril je, da so že na posnetku vojaki dejali, da gre za rutinsko zadevo, po umiku pa je bilo treba partnerjem marsikaj pojasnjevati. Napovedal je pogovor z ministrom, kdaj se bo zgodil, pa še ni znano. O njegovi zamenjavi ni govoril, na vprašanje voditeljice o tem, pa je dejal, da gre za špekulacije medijev. Glede odnosov z Desusom je pojasnil, da jim iz te stranke že ob proračunu in glasovanju za ministrico niso mogli zagotoviti vseh glasov, zato da je neenotnost iskati nekje drugje. Poudarja pa, da je njegov cilj homogenost. 

'Ne' vmešavanju

Pa je Pivčeva, Erjavčeva protikandidatka na kongresu stranke, Šarčeva favoritinja? Odvrnil je, da favorita nima in da se ne vmešava v druge stranke, ker da to ni njegova stvar. Vsekakor pa meni, da če nekdo ni predsednik stranke, je še vedno lahko minister, kot je to denimo Cerarja iz SMC. 

Reelekcija Štefaneca

Šarec se je obregnil tudi ob protikorupcijsko komisijo in njene odločitve. O nekaterih njenih zapisih ni najbolj prepričan, namignil pa je še, da je vnema komisije morebiti povezana z reelekcijo.

Imeli so priložnost

Nekateri zdajšnji vladi očitajo, da je klinično mrtva. Šarec je pojasnil, da so manjšinska vlada in da vedno iščejo nekaj glasov, da pridejo do 46. Omenil je tudi pričakovanja drugih, ki da zahtevajo od njih premikanje gora (strukturne reforme), medtem ko takšni podvigi niso uspeli niti večinskim vladam.

Matej Tonin po mnenju Šarca ne bi bil dober za vedeževalca, ker da mu je nekajkrat napačno napovedoval stvari: »Gospod Tonin ni najbolj verodostojen, da bi mu kar verjeli na besedo. Če se bo kdo od partnerjev odločil, da želi v kakšno drugo vlado ... smo pa seveda v demokraciji.«

Kdaj konec vlade

»Če je popolna blokada, potem je to konec. Ampak verjamem, da so vsi partnerji pripravljeni delovati naprej. Manjšinska vlada je že od začetka obsojena na to, da išče glasove zunaj koalicije,« je dejal Šarec. O tem, da je koalicija neenotna, pa pravi, da so njene vrste strnjene in da se samo ustvarja neka drama. 

Kaj nas čaka? »Prihodnosti nisem nikoli napovedoval, ker se ne ukvarjam s tem. To prepuščam vedeževalcem,« je šaljivo pojasnil.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije