Šarec in Janša skupaj v vlado? To napovedujejo strokovnjaki

Po mnenju analitikov so po soboti mogoči vsi scenariji. 
Fotografija: Marjan Šarec in Janez Janša? Misija nemogoče. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec in Janez Janša? Misija nemogoče. FOTO: Jure Eržen, Delo

V soboto bo v Ljubljani potekal kongres stranke Desus, ki bi lahko precej premešal karte na domačem političnem parketu. Bo po 14 letih svoje predsedovanje stranki upokojencev nadaljeval Karl Erjavec ali pa ga bo s stolčka izrinila najresnejša izzivalka Aleksanda Pivec? V javnosti odmeva tudi vprašanje, kaj bo izid na kongresu koalicijske stranke pomenil za stanje v vladi Marjana Šarca.

Sebastjan Jeretič. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Sebastjan Jeretič. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Poznavalec notranjepolitičnih razmer Sebastjan Jeretič meni, da je izid na kongresu težko napovedati, saj so informacije iz obeh taborov precej optimistične. Kot nam je pojasnil v telefonskem pogovoru, bo v soboto lahko res napeto in bo štel vsak glas. »Erjavec deluje politično iztrošen, Pivčeva malo bolj sveže. Iz perspektive stranke je morda čas za neko osvežitev,« je prepričan Jeretič. Rezultat bo imel po njegovem mnenju v vsakem primeru velike posledice za delovanje koalicije in sredinskega političnega prostora.

Ne glede na izid bo po mnenju Jeretiča naslednji korak vprašanje, kaj se bo zgodilo s poražencem. »Drugo vprašanje bo, ali bo stranka ostala enotna, če bo rezultat približno izenačen. V vsakem primeru bo to potem vplivalo na celotni politični prostor,« trdi politični analitik.

Izid bo vplival na prihodnost političnega prostora

Premier Šarec je v oddaji 24ur zvečer dejal, da to, kdo je predsednik določene vladne stranke, ne vpliva in ne sme vplivati na delo vlade. S tem se Jeretič ne strinja. »Ne, vsekakor je politika zelo personalizirana. Gre za odnose med konkretnimi ljudmi oziroma konkretnimi političnimi voditelji, tako da bo to seveda zelo vplivalo najprej na odnose znotraj poslanske skupine in obeh ministrov, nato pa še na celotne odnose v koaliciji. Menim torej, da gre za izredno pomemben kongres, ki bo vplival na prihodnost političnega prostora. Vprašanje tudi, s kom bo imel Desus več možnosti, da se na naslednjih volitvah uvrsti v parlament.«

Karl Erjavec in Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Karl Erjavec in Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
V zadnjem času se je v javnosti veliko špekuliralo o spremembah vladnih igralcev oziroma o predčasnih volitvah. Šarec je nekaterim članom opozicije očital, da poskušajo destabilizirati vlado.

Jeretič meni, da so vsi scenariji mogoči. »Prvi scenarij, ki je mogoč, je ta, da bo vlada povsem lepo dalje peljala, ne glede na to, da je manjšinska. Temeljni izziv te vlade pa prihaja v roku treh, štirih mesecev, ko je napovedano, da pride v parlament vrsta močnejših zakonskih rešitev, od zdravstva do kmetijstva. Vem, da kar nekaj resorjev napoveduje neke večje ukrepe. In takrat je vprašanje, kako bo vse to šlo skozi parlament. Lahko jim brez težav uspe vleči naprej, ampak vsaka vratca lahko zajahajo v tem slalomu. Tako kot je šlo pri imenovanju Mlinarjeve za las – to se lahko dogaja pri vseh teh močnejših zakonih in potem je vprašanje, kako bodo znali premostiti vse te izzive.«


Preberite tudi: Upokojence decembra čaka takšna sprememba pokojnin​


 

Tomšič: Erjavec je iznajdljiv in spreten politik

Politični sociolog in analitik Matevž Tomšič pa po drugi strani meni, da sobotni kongres ne predstavlja konca za Karla Erjavca. »On je zelo iznajdljiv in spreten politik. V svoji politični karieri se je že večkrat znašel v precej težkem položaju, pa se je vedno nekako ponovno postavil na noge. Mislim, da ima tukaj dobre možnosti, da ostane predsednik Desusa. Tudi če ne bo ostal predsednik, torej če bo prišlo do spremembe na vrhu te stranke, si nekih velikih sprememb ne obetam,« zatrjuje Tomšič.

Matevž Tomšič. FOTO: Tomi Lombar
Matevž Tomšič. FOTO: Tomi Lombar
Sociolog meni tudi, da večjih sprememb v vladi tudi po kongresu ne bo. »Vemo, kakšni so odnosi v tej vladi. Vse prej kot harmonični. To se je vedelo že od samega začetka,« je prepričan Tomšič. Ob tem dodaja, da že ves čas lahko spremljamo, kako koalicijski partnerji po malem obtožujejo drug drugega. »Nekega usklajenega delovanja ni mogoče opaziti. Mislim, da bo zadeva ostala podobna tudi v bodoče ne glede na to, kdo bo predsednik Desusa.«

»Ta vlada je vse prej kot stabilna«

Četudi v ozadju potekajo določeni pogovori o alternativnih koalicijah, ni nujno, da bo v kratkem prišlo do neke nove ali drugačne koalicije, je prepričan Tomšič. »Lahko, da pogovori potekajo. Danes je to povsem nekaj normalnega. O destabilizaciji je tukaj težko govoriti, saj je ta vlada vse prej kot stabilna. Seveda pa premierju ne bi bilo všeč, da bi se koalicija sesula, saj v tem primeru najbrž tudi on ne bi bil več premier.«

Predčasne volitve so po mnenju Tomšiča mogoče. »Nekaj zadnjih vlad je končalo svoj mandat pred rednimi volitvami. Tukaj je seveda ogromno dejavnikov, ki lahko vplivajo na to. Predvsem so pomembne zunanje okoliščine, na katere Slovenija nima vpliva. Zunanje okoliščine lahko zadevo zelo spremenijo. Recimo če pride do novega migrantskega vala ali pa če se gospodarska situacija v Evropski uniji drastično poslabša. To bi dejansko zelo spremenilo situacijo in pripeljalo do predčasnih volitev,« sklene analitik.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije