VOX POPULI

Šarec gor, vlada dol

Če bi bile volitve danes, bi zmagala Lista Marjana Šarca.
Fotografija: Marjan Šarec bi s svojo listo zmagal na volitvah. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Marjan Šarec bi s svojo listo zmagal na volitvah. FOTO: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Če bi bile volitve danes, bi zmagala Lista Marjana Šarca. Na drugo mesto bi se uvrstil SD, na tretje pa SDS. Da vlada dela uspešno, je tokrat ocenilo 28,7 odstotka anketirancev.

Šarec z največ sedeži v DZ

Če bi bile volitve danes, bi zmagala Lista Marjana Šarca, ki bi jo izbralo 13 odstotkov vprašanih. Na drugo mesto bi se uvrstili Socialni demokrati, volilo bi jih 12,6 odstotka vprašanih. Na tretjem mestu je SDS z 11,8-odstotno podporo. Levico bi obkrožilo 5,4 odstotka, SMC pa 5,2 odstotka vprašanih. Desus bi volilo 5 odstotkov, NSi pa 3,9 odstotka vprašanih. Zunajparlamentarno stranko SLS bi volilo 1,8 odstotka vprašanih, medtem ko je kar 29,8 odstotka neopredeljenih. Da se sploh ne bi udeležili volitev, jih je odgovorilo 8,6 odstotka. Izračun sedežev v DZ kaže, da bi jih Lista Marjana Šarca in SD imela 20, SDS 18, SMC, Levica in Desus 8, NSi pa 6.

Velik padec

Da vlada dela uspešno, je tokrat ocenilo 28,7 odstotka anketirancev. To je kar deset odstotnih točk manj kot prejšnji mesec oziroma 13 odstotnih točk manj kot decembra lani, ko je dosegla najboljši rezultat doslej. 65,7 odstotka vprašanih ocenjuje delo vlade kot neuspešno.

Kopačevi popularnost narašča

Kot najmočnejši člen sedanje vlade so vprašani tudi tokrat izbrali kmetijskega ministra Dejana Židana, drugo mesto pa je pripadlo ministrici za delo Anji Kopač Mrak. S tega mesta je izrinila zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je zavzel mesto drugega najslabšega ministra. Kot najšibkejši člen so anketiranci prepoznali zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc.
Na vrhu lestvice politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, sledita kamniški župan Marjan Šarec in evropska komisarka Violeta Bulc. Za njimi se uvrščajo predsednik državnega zbora Milan Brglez, evropska poslanka Tanja Fajon, predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan, nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik Desusa in zunanji minister Erjavec.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo Vox populi je za Dnevnik in RTVS med 13. in 15. februarjem na vzorcu 700 oseb opravila agencija Ninamedia.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije