NALEZLJIVA BAKTERIJA

Salmonela v tatarskem bifteku, 11 obolelih v bolnišnici

Nalezljiva bakterija v štirih regijah, sumljivi mesni izdelek pa so že umaknili. Potrjenih 19 primerov.
Fotografija: Jedli so delikateso iz surovega mesa. FOTO: Marianvejcik/Getty Images
Odpri galerijo
Jedli so delikateso iz surovega mesa. FOTO: Marianvejcik/Getty Images

Do včeraj je bilo potrjenih 19 okužb s salmonelo (11 obolelih so hospitalizirali), ki jih obravnavajo štiri območne enote NIJZ, in sicer Ravne na Koroškem, Murska Sobota, Celje in od včeraj še Ljubljana, kjer sta zbolela dva. Epidemiološka preiskava še poteka, že v torek, ko je bila epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) obveščena o povečanem številu prijavljenih okužb, pa so sprejeli prve previdnostne ukrepe. Okuženi so stari od pet do 71 let, povprečna starost bolnikov je 27 let, delež moških in žensk je enak.

Meso španskega izvora

Prvega pacienta so v Splošni bolnišnici Murska Sobota sprejeli 15. novembra, zadnjega, petega, ta ponedeljek, nam je povedal direktor bolnišnice prim. asist. Daniel Grabar in še, da se zdaj pri njih zdravi le še eden. Imeli so simptome akutnega vnetja prebavil: prebavne težave z bruhanjem in drisko, bili so oslabeli, stanje sicer ni bilo zelo hudo, da pa se ne bi poslabšalo, so jih hospitalizirali. »Potrebovali so malo pomoči, zaradi bruhanja in obilnega odvajanja blata so bili dehidrirani,« je še dejal Grabar. O sumu na salmonelozo, nalezljivo bolezen, so obvestili murskosoboško enoto NIJZ, ta pa Upravo za varno hrano, in ugotavljanje izvora okužbe se je začelo.

Salmonela povzroča nalezljivo črevesno bolezen. FOTO: Urfinguss/Getty Images
Salmonela povzroča nalezljivo črevesno bolezen. FOTO: Urfinguss/Getty Images

Ugotovili so, da primeri niso povezani, ni šlo za večje druženje, da pa je skupen izvor okužbe, ki je širše dostopen, je dejala Sanja Vuzem, epidemiologinja z NIJZ. Oboleli so zaužili tatarski biftek, ki so ga kupili v eni od trgovin (v času martinovanja so ga jedle tudi druge osebe v isti družini, a se niso okužile), mesni izdelek, tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, so s polic že umaknili, pri proizvajalcu pa izvedli inšpekcijski nadzor. Jože Fingušt je za Slovenske novice povedal, da so nemudoma ukrepali: opravili so analize, in sicer po hitrem postopku, še pred potekom roka uporabnosti. Vsi zaposleni so oddali vzorec blata, rezultate še čakajo.

Poleg tega so v analizo takoj poslali vzorce tatarskega bifteka druge serije pa tudi vzorce drugih izdelkov, prav vsi so bili negativni. Je pa bil na salmonelo (Salmonella enteritidis) pozitiven vzorec tistega bifteka, ki so ga že vzeli iz prodaje (meso je španskega izvora), salmonelo so prav tako potrdili v treh od 12 vzorcih rac (v dveh so potrdili Salmonello enteritidis), ki so jih vzorčili v sklopu letnega programa vzorčenja, zato »v tej fazi preiskave neposredne povezave med biftekom in okužbami ne moremo ne potrditi ne ovreči«, je dejal Branko Podpečan, direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Molekularna analiza bo pokazala, ali je bila Salmonella enteritidis prisotna tudi pri obolelih in ali obstaja povezava pacientov z racami.

Okužimo se lahko vsi

S salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca, a tudi druge vrste mesa. Ta živila je treba pred zaužitjem dobro toplotno obdelati, sicer tvegamo okužbo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik oziroma okuženi jih izloča z blatom, od tam pa pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužimo se lahko vsi, dovzetnejši so tisti, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca in osebe z oslabljeno odpornostjo.

Nujna je dosledna higiena: pogosto in natančno umivanje rok, redno čiščenje stranišča in drugih površin, ki se lahko onesnažijo z izločki. Treba je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, za obdelavo surovega mesa uporabljamo posebne deske in nože, po uporabi jih dobro operemo in z njimi ne pripravljamo drugih živil. Ta, zlasti hitro pokvarljiva, hranimo v hladilniku pri temperaturi, nižji od 4 ºC, surova živila naj se ne dotikajo tistih, ki so že pripravljena za zaužitje. Slednje je pomembno tudi zaradi prihajajočih praznikov: s hrano ravnamo varno, je poudarila Vuzemova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije