TEKMOVANJE

S spletanjem šopkov do reprezentance (FOTO)

Mladi floristi iz vse Slovenije so se potegovali za mesto na evropskem tekmovanju.
Fotografija: Treba je imeti dar, veliko strokovnega znanja in tudi čut za inovativnost.
Odpri galerijo
Treba je imeti dar, veliko strokovnega znanja in tudi čut za inovativnost.

V Mozirskem parku cvetja se je odvilo tekmovalno druženje mladih slovenskih floristov. Devetnajst si jih prizadeva priti v reprezentanco Slovenije za evropsko tekmovanje, 21 pa se jih je predstavilo tudi v tekmovanju za tradicionalni pokal mozirski tulipan.

Okvir za dolgoletno prireditev vsakič daje Ekološko hortikulturno društvo EHD Mozirski gaj, prireditev pa izvaja Obrtna zbornica Slovenije (OZS) s sekcijo vrtnarjev in cvetličarjev. Že vsa leta so ob tem dejavni zdajšnji predsednik sekcije Marjan Planinšek, predsednik mednarodne floristične organizacije Florint Simon Ogrizek, sekretar sekcije vrtnarjev OZS Miran Rade ter zadnja leta tudi trikratni državni prvak v floristiki Franci Landeker.
Zelenica je bila polna prelepih aranžmajev. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Zelenica je bila polna prelepih aranžmajev. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Pri izvedbi tekmovanj pa še Center za poklicno izobraževanje Slovenije ter domala vsi izobraževalni centri s področja vrtnarstva, cvetličarstva in hortikulturne umetnosti pri nas. Sočasno s tekmovanjem za pokal mozirski tulipan, ki bo hkrati ena od treh tematik dijakov in študentov, je bil finale prvenstva za letos predizbor desetih, ki se bodo uvrstili na finalno tekmovanje SLO-SKILLS prihodnje leto septembra. Najuspešnejši med njimi bo predstavnik Slovenije in udeleženec na Euroskills 2023 v ruskem Sankt Peterburgu.
 

Iščejo rekorderja


V Mozirskem gaju, kjer so v deževnem vremenu poiskali vse možne strehe in etnološki zgornjesavinjski kozolec, so se mladi floristi pomerili v treh sklopih. S fantazijsko kreacijo v parku, z izdelavo šopka v roki (vezanega šopka) ter jesenskim venčkom. Z določenimi materiali in cvetjem so izdelali 59 izjemnih kreacij, kar pa po mnenju strokovne žirije še ni vrh tistih, ki so lahko konkurenčne v mednarodnem merilu.
Zmagovita aranžmaja Petre Knez
Zmagovita aranžmaja Petre Knez

»Po letu premora strokovna raven kreacij dijakov in študentov cvetličarskih šol nekoliko peša, a je bilo to zaradi pouka na daljavo pričakovati. V cvetličarstvu je praktično usposabljanje mogoče le pri konkretnem delu s cvetjem. Kljub vsemu so bili izdelki lepi, barviti in odličen zaključek cvetličarske sezone 2021,« je dejal Ogrizek in še: »Naši predstavniki na tovrstnih dogodkih vedno cvetijo pri vrhu, ponosni pa smo na vsako uvrstitev, saj na mednarodna tekmovanja odhajajo le najboljši, na koncu pa malenkosti odločijo o razlikah v uvrstitvi.« V kategoriji fantazijska kreacija so slavile Petra Knez (Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Novo mesto), Maša Troha (Cvetličarna Gardenia, Ljubljana) in Petra Kočevar (Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Novo mesto).


Najboljše šopke v roki so izdelale Petra Knez, Katja Vačovnik (Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje) in Leja Brenkuš Porenta (Biotehniški center Naklo, srednja šola). Naj jesenski venček za pokal mozirski tulipan so izdelale Urška Vošank (Cvetličarna Gardenia, Ljubljana), Lucija Nograšek (Biotehniški center Naklo, srednja šola) in Sara Šepic (Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Novo mesto). Skupno so bile najboljše Petra Knez, Maša Troha in Katja Vačovnik.

Ob podelitvi priznanj in pokalov s šopki je predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh čestital zmagovalcem in vsem, ki se bodo kmalu znašli kot odlični sodelavci na področju vrtnarstva, cvetličarstva in tovrstne umetnosti. Obenem je izrazil priznanje izobraževalnim centrom, šolam in naklonjenim vrtnarskim družbam ter obrtnikom te stroke, zahvalil se je Centru poklicnega izobraževanja Slovenije in pohvalil vse sodelavce, domačine in slovenske vrtnarje, ki sodelujejo v tem projektu.


V Mozirskem gaju bo živahno tudi ta konec tedna: jutri bodo že enajstič tehtali najtežje slovenske buče in izbrali najlepšo ter tudi največje lubenice, ki zrastejo in dozorijo v Sloveniji. V Mozirju težijo k novemu rekordu, ki še ni dosegel meje 800 kg. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije