SMRT SOPROGE

S sanjskih počitnic domov v krsti

Objavljeno 07. december 2019 08.29 | Posodobljeno 07. december 2019 08.29 | Piše: Tina Horvat

Po ženini smrti je Alojz Penko neutolažljiv. So v Egiptu prikrili pravi razlog smrti?

Alojz Penko nam je povedal grozljivo zgodbo, kako je v Hurgadi ostal brez žene.FOTO:
Sredi maja letos se je 78-letnemu Alojzu Penku iz Domžal podrl svet. S 70-letno ženo sta si že decembra lani vplačala sanjske počitnice v Egiptu, se nato 4. maja letos vkrcala na letalo za Hurgado, nato se je zgodilo najhujše. Alojz se je vrnil kot vdovec, njegova Vera, s katero sta bila poročena kar 38 let, je zbolela za bakterijsko pljučnico in po tednu dni v bolnišnici za vedno zaspala.

image
Na Vero so mu ostali le še lepi spomini na fotografijah
FOTO:
Zakonca Penko sta dolga leta živela in delala v Švici, v bližini Sankt Gallena. Leta 1999 sta se vrnila v domovino in si ustvarila dom v Verinem rodnem kraju, v Domžalah. Njuna hči je ostala v Švici, a kljub razdalji so ostali zelo povezana družina.

»Ko sva prišla v Slovenijo, sva bila še premlada za upokojitev in sva nekaj časa živela od prihrankov iz Švice. A ti so hitro kopneli, kljub temu da sva bila zelo skromna in varčna. Po upokojitvi sva začela potovati, ves privarčevan denar od najinih pokojnin je šel za potovanja,« pripoveduje vidno utrujen in čustveno razrvan Alojz. Tako sta po trdih letih služenja kruha v tujini potovala po svetu in se imela lepo. Videla sta Kubo, Kenijo in Dominikansko republiko, večkrat sta bila na Cipru, v Tuniziji, Turčiji in Grčiji.
 

Ni vedel za ženino smrt


Preden sta zakonca 4. maja letos odpotovala v Hurgado, nič ni kazalo, da bo to njuno zadnje potovanje. »Vera je že decembra našla zelo ugoden aranžma, za 14 dni sva oba skupaj vplačala le 1400 evrov za all inclusive, torej vse vključeno, v hotelu Amway Blue Beach Resort & Spa. Zelo sva se veselila te poti, in ko sva 4. maja odletela, sva bila presrečna. Osem dni je bilo v redu, v nedeljo, 12. maja, pa jo je zaradi slabega počutja obiskal hotelski zdravnik in jo takoj napotil v bolnišnico.

Odpeljali so jo v Aseel Medical Care Hospital (AMC). V ponedeljek sem jo šel obiskat, v torek pa mi obiska niso več dovolili. Ko sem v sredo spet prišel, so mi rekli, da so jo odpeljali na čiščenje ledvic v neko drugo bolnišnico, v četrtek pa sem zbolel še jaz. Prosil sem, ali sva lahko v isti bolnišnici, čeprav je bila na intenzivnem oddelku in nisem mogel do nje. Do njene smrti v petek je sploh nisem več videl in tudi mi nihče ni povedal, da je umrla! V soboto je priletela v Egipt moja hči s partnerjem, a ker sem bil tako hudo bolan, sem mislil, da zato, da me odpelje domov. Spremila me je v Ljubljano in nato takoj v bolnico, na infekcijsko kliniko, kjer sem bil na intenzivni negi. Iz Hurgade sem odletel prepričan, da bo žena prišla za menoj,« podoživlja strašno dogajanje.

image
FOTO:
Šele v Sloveniji je izvedel, da njegove Vere ni več, in nikakor se ne more sprijazniti s to veliko izgubo. Predvsem ga boli, da nikoli ni bilo razjasnjeno, kaj se je z njo sploh zgodilo. »Pripeljali so jo, pogreb je bil, in adijo. Nobene obdukcije ni bilo. Vse je bilo tako na hitro, sploh se ne spominjam vsega dogajanja. Ko sem prišel v Ljubljano na kliniko, so mi povedali, da sva oba zbolela za bakterijsko pljučnico, nikakor pa niso mogli ugotoviti, za katero bakterijo je šlo. V ženinem mrliškem listu je bil v arabščini vpisan vzrok smrti odpoved ledvic, v posmrtnem potnem listu pa zastoj srca. Morda bi bila moja Vera še živa, če bi se zdravila v Sloveniji oziroma če bi takoj ob prvih znakih bolezni odpotovala domov,« razmišlja.
 

Najhujša je samota


Alojz še kar ne more verjeti, kaj se mu dogaja, predvsem ga boli neznosna samota. Z Vero sta si ustvarila krog prijateljev v Švici, v Sloveniji pa niti nista imela družabnega življenja. »Najraje sva bila skupaj in na potovanjih, zato bi se tudi zdaj pravzaprav težko pripravil do tega, da bi hodil v dom upokojencev na kavo. Raje sem doma in rešujem križanke, pa velikokrat se odpravim na špancir po Domžalah. A ne morem se ves čas sprehajati,« je skrušen vdovec, za katerim groza iz Egipta šele prihaja. »Oh, kako je to hudo, sem prava duševna razvalina. Sosedje in znanci mi vsi pravijo, kako se dobro držim in kako dobro sem videti, a žal je v meni huda praznina,« obupuje gospod Alojz.

Morda bi bila moja Vera še živa, če bi se zdravila v Sloveniji oziroma če bi takoj ob prvih znakih bolezni odpotovala domov.

Še dobro, da ga v mislih obupa k sebi spravi njegova hči Daja. »Samo še misel na mojo hčer v Švici me drži pokonci, večkrat se obiščeva, ali grem jaz v Švico ali ona k meni. Pa tudi dnevno se slišiva prek telefonske aplikacije whatsapp.«

Veliko srečo je imel tudi, nadaljuje, da je med žalovanjem prišel do društva Hospic, ki daje podporo žalujočim. Tam so mu na druženjih res znali pomagati, da mu je vsaj malo lažje. Našel je Inštitut dr. Antona Trstenjaka, kjer so ga že povabili na tečaj računalništva, in pa društvo Simbioza, kjer organizirajo tečaj ravnanja s pametnimi telefoni. »Saj ne, da bi se hotel ne vem kako izpopolniti, samo da se aktiviram in da sem malo med ljudmi in se zamotim z mojimi temnimi mislimi,« pripoveduje.
 

Skrivnostne smrti turistov


Vseeno pa v njem ves čas vrta misel, zakaj je morala umreti njegova Vera. Žal se počitnice v tem priljubljenem letovišču ob Rdečem morju večkrat končajo tragično. Tako sta avgusta lani v skrivnostnih okoliščinah v hotelu Aqua Magic umrla britanska zakonca John in Susan Cooper. Čeprav so egiptovske oblasti po dolgotrajni preiskavi kot razlog za smrt navedle okužbo z bakterijo E. coli, je njuna hči prepričana, da so pravi razlog prikrili.

22 britanskih turistov se je letos že okužilo.

Njeni starši naj bi po njenem mnenju umrli zaradi strupenega insekticida za zatiranje komarjev, ki se je širil po klimatskih napravah.

Le dva dni pred njima bi zaradi zastrupitve v istem hotelu skoraj umrl Britanec Thomas McCormick in po tem nenavadnem naključju je britanska agencija odpovedala sodelovanje s tem hotelom, britanska agencija za javno zdravje pa je nedavno sporočila, da se je v letošnjem letu z bakterijo E. coli okužilo že 22 britanskih turistov, število okužb pa narašča. »Hurgada je postala najbolj vroča točka za bolezni. Jesti hrano v Hurgadi je, kot bi se šli rusko ruleto,« opozarjajo britanski mediji. 
Deli s prijatelji