S ponedeljkom sprememba pri prehajanju meje, odrejena tudi 14-dnevna karantena

Na seznamu 14 epidemiološko varnih držav so tudi Nemčija, Grčija in Švica.
Fotografija: V skladu s spremenjenim odlokom o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid 19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije lahko od ponedeljka državljani Slovenije in Avstrije mejo med državama prestopajo tudi zunaj kontrolnih točk Karavanke, Ljubelj in Šentilj na avtocesti. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V skladu s spremenjenim odlokom o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid 19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije lahko od ponedeljka državljani Slovenije in Avstrije mejo med državama prestopajo tudi zunaj kontrolnih točk Karavanke, Ljubelj in Šentilj na avtocesti. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je na današnji dopisni seji izdala odlok, ki bo od ponedeljka državljanom Slovenije, Avstrije in Madžarske dovoljeval prehajanje meje tudi zunaj kontrolnih točk. Poleg tega je na seznam epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopati brez obvezne 14-dnevne karantene, dodala 14 držav, med njimi Nemčijo, Grčijo in Švico.

Na seznamu epidemiološko varnih držav so bile doslej Hrvaška, Avstrija in Madžarska. Vlada pa je s sklepom od ponedeljka na seznam dodala Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Finsko, Nemčijo, Grčijo, Islandijo, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveško, Slovaško in Švico.

Po novem lahko državno mejo zunaj kontrolnih točk na meji z Italijo prestopajo državljani Slovenije in italijanski državljani, ki so lastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju in opravljajo kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela. Kontrolne točke ostajajo nespremenjene.

Še vedno velja vstop brez omejitev in karantene za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic EUe oziroma držav članic schengenskega območja ne glede na to, ali so te države uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav.

Odreditev 14-dnevne karantene je obvezna za osebo, ki vstopa v Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, ali pa prihaja v Republiko Slovenijo iz teh držav.


Po prihodu iz Severne Makedonije 14-dnevna karantena


Na podlagi ocene epidemološkega stanja v Severni Makedoniji, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pa se bo vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in prihajajo iz Severne Makedonije ali imajo tam stalno ali začasno prebivališče odredila 14-dnevna karantena ne glede na državljanstvo. Izjemoma lahko brez obvezne karantene iz Severne Makedonije vstopajo prevozniki in delavci v tranzitu, osebe, ki čez Slovenijo potujejo v drugo državo v 24 urah po vstopu, in osebe z diplomatskim potnim listom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije