JASNO IN GLASNO

S kakšnimi avti se vozijo slovenski škofje

Objavljeno 09. julij 2013 13.40 | Posodobljeno 09. julij 2013 12.14 | Piše: A. L.

»Duhovniki zaradi narave svojega dela veliko časa preživijo na cesti, zato jim priporočamo, da izbirajo vozila srednjega cenovnega razreda,« pravijo v SŠK.

Kardinal Franc Rode se vozi s precej boljšim avtomobilom, kot se slovenski škofje.

LJUBLJANA – »Pozdravljamo izjavo papeža Frančiška, naj duhovniki, redovniki in redovnice nimajo luksuznih avtomobilov. Prepričano smo, da razkošna oprema in razkošni predmeti niso v skladu z njihovim življenjem in poslanstvom,« so na novinarska vprašanja odgovorili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Menijo, da so luksuzni avtomobili nezdružljivi z naravo duhovnikovega življenja in delovanja: »Duhovniki zaradi narave svojega dela veliko časa preživijo na cesti, zato jim priporočamo, da izbirajo vozila srednjega cenovnega razreda ter pri nakupu upoštevajo predvsem karakteristiko varnosti, hkrati pa tudi cestne razmere v župnijah (hribi, težko dostopni kraji itd.).«

Avtomobili so njihova zasebna lastnina

In kakšne avte vozijo duhovniki? »Pri SŠK ne vodimo evidence o tem, kakšne avtomobile imajo duhovniki, saj avtomobili duhovnikov po župnijah v večini primerov niso službeni oziroma v lasti župnij, ampak so njihova osebna last,« pravijo. V Katoliški cerkvi kot samostojni pravni osebi nimajo nobenega prevoznega sredstva, saj so avtomobili duhovnikov in škofov njihova zasebna lastnina oziroma so last škofij, župnij, redovnih skupnosti itd.

Sicer pa slovenski škofje vozijo:

msgr. dr. Jurij BizjakŠkofija KoperVW passat (starejši model)
msgr. Andrej GlavanŠkofija Novo mestoVW assat (starejši model)
msgr. dr. Anton JamnikNadškofija LjubljanaVW passat (starejši model)
msgr. dr. Stanislav LipovšekŠkofija CeljeVW passat (starejši model)
msgr. dr. Anton StresNadškofija LjubljanaVW passat (starejši model)
msgr. dr. Peter ŠtumpfŠkofija Murska Sobotaford S-max (starejši model)
msgr. dr. Marjan TurnšekNadškofija Maribortoyota auris (starejši model)

 

Deli s prijatelji