ZAPLETI OB PORODU

S hišnim dvigalom je bolj samostojna

12-letna Zala Kozole je zaradi zapletov ob rojstvu na invalidskem vozičku Prostovoljno gasilsko društvo Stranje zanjo priredilo dobrodelni koncert.
Fotografija: Na vozičku je zaradi zapletov pri porodu.
Odpri galerijo
Na vozičku je zaradi zapletov pri porodu.

DOBROVA PRI SENOVEM – Dvanajstletna Zala Kozole, ki obiskuje peti razred Osnovne šole XIV. divizije Senovo, je veselo in radoživo dekle kot njene vrstnice, vendar pa se ne more ukvarjati z enakimi dejavnostmi. Že od rojstva je zaradi zapletov ob porodu na invalidskem vozičku z diagnozo cerebralna paraliza.
Na vozičku je zaradi zapletov pri porodu.
Na vozičku je zaradi zapletov pri porodu.

Ko je mama Melita s štručko, ki se je rodila v 27. tednu nosečnosti in je tehtala 960 gramov, prišla iz porodnišnice, kjer sta jo čakala mož Janko in hčerka Larisa, še slutili niso, da njihovo življenje nikoli več ne bo teklo po ustaljenih tirnicah. Ob njenem rojstvu namreč nihče ni omenjal zapletov pri porodu, zdravnik je navrgel le, da bo deklica mogoče malo pozneje shodila. Temu pa starši niso pripisovali posebnega pomena.
 

Vse težje po stopnicah


Odpustnica iz porodnišnice, ki je prispela po pošti, pa je razkrila nekaj čisto drugega, za družino šokantnega: zaplet pri porodu, pomanjkanje kisika, možganske krvavitve in posledično cerebralna paraliza. To je bil čisti šok za Kozoletove, a skoraj ni bilo časa za obup. Čim prej se je bilo treba soočiti s stanjem in ukreniti vse, da bi bilo deklici in družini čim lažje. Melita je pustila službo, da se je lahko posvetila hčerki, ki je potrebovala veliko nege in pomoči pa tudi terapij, s katerimi poskušajo povečati mišično moč in razteznost mišic ter doseči, da dekle ostane gibljivo, če že ne more shoditi.
Družini je na pomoč priskočil ravnatelj šole Vinko Hostar, ki je tudi predsednik Zveze prijateljev mladine Krško.
Družini je na pomoč priskočil ravnatelj šole Vinko Hostar, ki je tudi predsednik Zveze prijateljev mladine Krško.

Dokler je bila Zala mlajša in manjša, so jo starši in sestra še lahko prenašali po stopnicah v njeno sobo v nadstropju, čeprav je bilo iz dneva v dan težje. S sestro Lariso sta ob enem takšnih premikov padli po stopnicah. Zato je bilo treba razmišljati o drugi rešitvi, ki so jo našli v dvigalu. Na OŠ Senovo imajo dvigalo že 16 let pa tudi klančine med etažami, ki Zali pomagajo, da se lahko s pomočjo osebne pomočnice giblje po šoli.


Ko so začeli razmišljati o vgradnji dvigala v domači hiši, katerega vrednost so ocenili na 13.000 evrov, jim je na pomoč priskočil ravnatelj šole Vinko Hostar, ki je tudi predsednik Zveze prijateljev mladine Krško. Z izkušnjami, ki jih je imela šola pri vgradnji dvigala, in s pomočjo istih izvajalcev so se lotili posla. Še pred tem je bilo treba zbrati denar, saj si družina, ki ima velike stroške s terapijami, zaposlen pa je samo oče, sama tega ne bi mogla privoščiti. Steklo je dobrodelno kolesje oz. kot pravi ravnatelj Hostar: »Začela se je dobrodelna nabirka za dvigalo.«
 

Udarniško delo


Zgodba se je dotaknila mnogih src. Prostovoljno gasilsko društvo Stranje je organiziralo dobrodelni koncert za Zalo in nabralo se je dovolj denarja, da so načrte lahko udejanjili. »Dvigalo je stalo 12.600 evrov, kakšnih pet tisoč evrov pa še sama vgradnja,« je povedala mama Melita, ki se je zahvalila ravnatelju oz. predsedniku ZPM Krško Vinku Hostarju za veliko pomoč, pa šoli, učencem, društvom, družinam.

Poudarila je, da je bilo veliko dela opravljenega udarniško, saj so na pomoč prihiteli sosedje in sodelavci, in vsem se družina za ta prispevek iskreno zahvaljuje.


Zala, ki je odličnjakinja in je lansko leto zaključila s samimi peticami, je zdaj srečna. “Zdaj sem samostojna. Kadar želim, se lahko odpeljem v svojo sobo, kjer imam mir, se učim, pogovarjam s prijateljicami, imam zasebnost,« je navdušena, z njo pa tudi družinski člani. Kljub neozdravljivi bolezni je v hišo pod Bohorjem posijalo sonce, saj je Zala, ki rada bere, plava, jaha in bi bila nekoč rada solo pevka, dobila dvigalo, ki jo je popeljalo v nekoliko lažjo prihodnost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije