FESTIVAL ČOKOLADE

S čokolado tudi risali, rezbarili, kiparili

Več kot 60 razstavljavcev na Festivalu vina in čokolade v Olimju.
Fotografija: Kmetija iz čokolade je bila prava atrakcija Čokoladnice Olimje. FOTO: MOJCA MAROT
Odpri galerijo
Kmetija iz čokolade je bila prava atrakcija Čokoladnice Olimje. FOTO: MOJCA MAROT

Osrčje Kozjanskega je posejano z vinogradi, posledično pa je ravno v teh krajih veliko pridelovalcev vrhunskih, izbranih vin. V Podčetrtku, natančneje v Olimju, se ponašajo tudi z lepo urejeno čokoladnico, v kateri nastajajo čokoladne mojstrovine, nad katerimi se navdušujejo tako domačini kot vse številnejši turisti. Oboji so prišli na svoj račun tudi na letošnjem četrtem Festivalu vina in čokolade v Podčetrtku, na katerem je marsikdo poizkusil tako sladke dobrote kot vino, vsi pa so se strinjali, da sta okusa čokolade in vina še kako združljiva. Organizatorji so želeli na ta način privabiti v Podčetrtek različne generacije in tudi družine, saj lahko tam vsakdo najde kaj za svoj okus. Pri tem pa ne mislimo le na razvajanje brbončic, temveč tudi ušes, saj organizatorji poskrbijo še za pester in raznolik glasbeni program. »Želja po združitvi dveh izjemnih produktov, kot sta vino in čokolada, je privedla do ideje in organizacije edinstvenega vinsko-čokoladnega festivala pri nas, ki je že prerasel v družabni dogodek, na katerem se srečujejo tako mladi kot manj mladi,« pravi Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, tudi sin župana in prvega moža Turistične zveze Slovenije Petra Misje.
Na festivalu je bila tudi aktualna vinska kraljica Katarina Pungarčič iz Zavrča v Halozah.
Na festivalu je bila tudi aktualna vinska kraljica Katarina Pungarčič iz Zavrča v Halozah.

Ponudili celo čokoladno pivo

Obisk je bil tudi letos izjemen, oblizovanju prstov in občudovanju čokoladnih mojstrovin vseh oblik in velikosti pa ni in ni bilo konca. Tudi letos se je na stojnicah predstavilo več kot 60 razstavljavcev, med njimi pa je bilo, zanimivo, več vinarjev kot ponudnikov čokolade. Domače pecivo so kot vsako leto na stojnici ponujale članice Društva kmetic Ajda. Njihove sladke breskvice, lunice, makovo pecivo s čokolado pa razne rolade in drugo drobno pecivo je šlo za med.
Mnogi so se razveselili tudi domačih dobrot, predvsem drobnega peciva, ki so ga napekle članice Društva kmetic Ajda.
Mnogi so se razveselili tudi domačih dobrot, predvsem drobnega peciva, ki so ga napekle članice Društva kmetic Ajda.

Obiskovalci so imeli poleg vin priložnost poizkusiti tudi čokoladno pivo. No, pa tudi domač grozdni sok »tajfl«. Da je festival predvsem odličen promocijski dogodek, meni Mateja Videtič iz Čokoladnice Olimje, kjer so prav za to priložnost pripravili okoli pol tone čokoladnih izdelkov. Najbolj prodajane so bile mlečna, temna in bela čokolada z dodatki suhega sadja in oreški, nič manj niso bile predvsem za najmlajše zanimive pisane čokoladne lizike v obliki srčkov in z dodatkom pisanih bombonov. Številni so občudovali tudi njihovo t. i. čokoladno kmetijo, na kateri je bilo mogoče videti tako številno kmečko orodje kot tudi živali in delavce v vinogradu. »Vsako leto poskrbimo za nekaj posebnega, da lahko obiskovalci občudujejo, kaj vse se da narediti iz čokolade, če je dovolj domišljije in volje,« še pove Videtičeva.

Risali so s čokolado

Pa se v Sloveniji da živeti od čokolade, smo radovedni. »Se da, a je potrebnega veliko truda in izobraževanja, pa vedno nove ideje. Treba je, skratka, iti v korak s časom, ne smeš zaspati na lovorikah,« pravi Videtičeva.
Čokolade ni manjkalo.
Čokolade ni manjkalo.

»Mi se domov nikoli ne vrnemo z manj kot dvema kilogramoma čokolade in čokoladnih izdelkov,« nam je zaupala Petra Majcen iz Posavja, ki z družino festival obišče vsako leto. »Nad ponudbo sem navdušen, gneča pa je vsako leto večja,« pa je dejal Vinko Klepej iz Maribora, ki pa je raje kot čokolado okušal vina. Prav zaradi vin je prišla v Podčetrtek tudi Katarina Pungarčič, aktualna vinska kraljica, ki nam je na vprašanje, ali ima raje vino ali čokolado, diplomatsko odgovorila: »Najboljša je kombinacija obojega.« Letos so organizatorji dogajanje popestrili z modno revijo, najmlajši so lahko s čokolado tudi risali, za glasbeno podlago pa so skrbeli šmarski godbeniki, učenci glasbene šole iz Rogaške Slatine, Jernej Dirnberk iz Mi2, Alya z bendom in Trubači.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije