'GLUPI' DAVKI

Je Andrej Vizjak prepričal Mateja Tonina?

Želeli smo konkretna pojasnila ministra Mateja Tonina, ki predseduje stranki NSi, prejeli pa smo tole.
Fotografija: Matej Tonin, predsednik NSi in minister za obrambo. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin, predsednik NSi in minister za obrambo. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Afera o 'glupih' davkih je dodobra pretresla Slovenijo. V njo je vpleten minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki je po objavi posnetkov dobil interpelacijo. Kmalu po objavi menda 14 let starih prisluhov, na katerih se s tajkunom Bojanom Petanom pogovarja o tem, da je plačevanje davkov neumno in mu svetuje, kako se temu izogniti (naj opozorimo, da je bil Vizjak tudi takrat na ministrskem položaju), je izjavil, da sumi v  avtentičnost posnetka, ga označil za zlepljenko, z njim pa da ga poskušajo diskreditirati in odstraniti z ministrske funkcije. Za tem početjem se po njegovih besedah skriva 'smetarska mafija'.

Nekaj več o zlepljenki, kot je posnetek poimenoval Vizjak, lahko preberete v krajšem pogovoru z njim.

Kmalu po izbruhu afere je zadevo pojasnjeval v stranki NSi, ki jo vodi Matej Tonin. Ta je pred tem dejal, da od Vizjaka pričakujejo podrobna pojasnila, na podlagi katerih bodo lahko v stranki sprejeli konkretne odločitve. Po sestanku Vizjak še naprej ostaja na funkciji (opozicija je zoper njega vložila interpelacijo), na podlagi česar sklepamo, da so bili s pojasnili zadovoljni. S kakšnimi argumenti je Vizjaku uspelo prepričati predsednika NSi, da izjav na posnetku ni izrekel, ampak gre za manipulacijo njegovih besed, nas je zanimalo, pa tudi, katere izjave je minister označil za zlepljene in da jih ni izrekel v takšnem kontekstu kot je slišati na posnetku. Bodo v primeru interpelacije ministra Vizjaka brezpogojno podprli? Ta vprašanja smo 22. oktobra naslovili na strankarski naslov Tonina. 28. oktobra smo ga ponovno spomnili na vprašanja, nakar smo še isti dan prejeli pošiljko. Po pooblastilu ministra so iz stranke sporočili (objavljamo v celoti in nelektorirano):

image_alt
Ena na ena z ministrom Andrejem Vizjakom: to je povedal

»V Novi Sloveniji smo z ministrom Andrejem Vizjakom opravili daljši pogovor v zvezi z objavljenim zvočnim posnetkom pogovora med ministrom Vizjakom in Bojanom Petanom. Minister Vizjak nam je zagotovil, da gre za lepljene posnetke, ki so posneti v različnih časih in različnih kontekstih. Poudaril je še, da je pred 14 leti veljala drugačna korporativna zakonodaja. Takrat ni bilo SDH ali AUKN, ampak je vlada v številnih primerih delovala kot skupščina.

Če bodo nadaljnja razkritja ali preiskave pokazale, da je posnetek pristen in da je minister Vizjak res nagovarjal k utaji davka, potem bi moral odstopiti. Če pa se izkaže, da posnetek ni pristen in gre za manipulacijo različnih posnetkov, pa je to po naši oceni nedopusten poskus medijske diskreditacije ministra.«

Na vprašanje, ali bo Vizjak ob interpelaciji imel brezpogojno podporo stranke NSi, Tonin ni odgovoril.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije