GROŽNJE

Rubežnik Marijan Hojs zapira pisarno

Objavljeno 30. maj 2015 15.42 | Posodobljeno 30. maj 2015 15.42 | Piše: Maja Kepic

Marijan Hojs iz Kamnika je na svojo željo razrešen funkcije izvršitelja. V zadnjih mesecih so mu večkrat zagrozili, pritiski so bili vse hujši.

Marijan Hojs ima dovolj. (Foto: Voranc Vogel)

KAMNIK – Delo izvršitelja, sploh v časih, ko se vse več ljudi zaradi eksistenčne krize zadolžuje na vseh koncih in krajih, zagotovo ni lahko. To je na lastni koži izkusil eden najbolj znanih slovenskih izvršiteljev Marijan Hojs iz Kamnika. Grožnje tistih, ki jim je rubil, so bile pogosto na meji kaznivega dejanja in očitno so dosegle svoj namen. V sredo nam je Hojs sporočil, da po skoraj 15 letih dela zapira pisarno.

Z vilami v zadnjico?!

Dolžniki, ki so se srečali s Hojsom ali njegovimi pomočniki, so pogosto javno udrihali po njem. S pomočjo spleta so se celo povezali na strani društva za Civilno združenje za pravičnost, napredek in nadzor (CZPNN), ki ga je ustanovil Rade Stanić iz Lesc. Na njegovem blogu se je pred nekaj dnevi pojavil zapis z naslovom Kdor išče, ta najde.

»Hojsov pomočnik je v vasi Kot pri Lendavi rubil neki ženski, ki ga je – medtem ko ji je iz stanovanja nesel TV-sprejemnik – z vilami zabodla v zadnjico,« piše v blogu in še: »Ženska je čez noč postala vaški heroj.«

A ko smo šli preverjat, ali te informacije držijo, smo naleteli na precej gluhih ušes. Najprej pri avtorju bloga, ki je na naše vprašanje, kaj točno se je zgodilo, odgovoril samo: »CZPNN je zakon.« Tudi Hojs se je sprva zavil v molk, zato smo se napotili še na murskosoboško policijo. »Policisti o dogodku, o katerem sprašujete, nismo bili obveščeni. Z zbiranjem obvestil na terenu so policisti ugotovili, da takega dogodka v navedenem kraju ni bilo,« nam je sporočila Suzana Rauš z murskosoboške policijske uprave.

Nasilni dolžniki

Naposled se nam je vendarle oglasil izvršitelj. »Napad ni bil izvršen na pomočnike iz naše pisarne,« nam je v sredo sporočil v SMS-sporočilu, čez nekaj ur pa nam je poslal še eno: »Sicer pa bom jutri prevzel sklep ministrstva za pravosodje, s katerim sem z 31. majem na mojo željo razrešen funkcije izvršitelja.«

Ko smo mu v četrtek na njegov uradni elektronski naslov poslali še nekaj dodatnih vprašanj v zvezi s tem, smo s strežnika prejeli avtomatski odgovor, da »sporočila ni bilo mogoče dostaviti prejemniku«. Hojsov elektronski naslov, kot še lahko razberemo, ne obstaja več. Kamniški izvršitelj se nam od takrat ni več javljal niti na telefon.

A kot nam je razkril eden od njegovih – zdaj že nekdanjih – zaposlenih, je Hojs pisarno zaprl prav zaradi prevelikih pritiskov. »Na strani društva CZPNN je bilo vse več neresničnih zapisov, s katerimi so popolnoma deskriditirali naše delo. Ne drži, da smo bili nasilni do dolžnikov, so bili pa ti velikokrat nasilni do nas,« je povedal naš vir.

Grožnje so postajale vse hujše, znano je, da je na naslov Hojsove pisarne na Maistrovi 16 v Kamniku v zadnjih dveh mesecih prišlo več pošiljk, v katerih naj bi bil antraks. Policisti so vsakič zavarovali kraj dogodka, in čeprav se je na koncu izkazalo, da je bila v pošiljki lažna snov, je eden najbolj znanih slovenskih izvršiteljev očitno klonil pod pritiski.

Kot smo še izvedeli, bo delo izvršitelja v Kamniku nadaljeval Denis Paternošt, ki je sicer partner Ule Hojs, mlajše hčerke Marijana Hojsa.

Deli s prijatelji