FIASKO S KRIMINALCEM V TEDNIKU

RTV skrušeno: Kritike na naš račun so upravičene

Nesporazum v komunikaciji med urednico oddaje in novinarjem.
Fotografija: Jelena Aščić je urednica oddaje. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Jelena Aščić je urednica oddaje. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Na javni televiziji in televiziji, ki se financira iz davkoplačevalskega denarja, so v oddaji Tednik, ki sicer načelno razkriva bedo malega slovenskega človeka, močno udarili mimo.

Potem ko so v četrtek, 5. novembra, številni novinarji prejeli 'batine' ob opravljanju svojega poklica na nasilnih protestih v središču Ljubljane, eden izmed fotografov je bil celo tako poškodovan, da je moral prestati operacijo v UKC Ljubljana, so tri dni kasneje v oddaji Tednik v pogovoru gostili organizatorja protestov. Temu so dali besedo in celo dovolili, da je javno, glasno in jasno povedal, da je nasilje dovoljeno. Kaj dovoljeno, celo, da ga odobravajo, ter pojasnil, kako naj se zavarujejo poročevalci s terena. Pravzaprav je sporočil, katerih novinarjev na protestih ne bodo tepli.


Kriminalna preteklost

Ta moški, ki mu je RTV dal besedo in čas v svoji programski shemi, pa je Anis Ličina, sicer dobro poznan slovenski policiji, povezan naj bi bil s kriminalno združbo, preprodajo mamil in še čim.

Na RTV Slovenija smo vprašali, kako je mogoče, da je novinar Boštjan Veselič Golob dal besedo takšnemu človeku in kako je to dovolila urednica oddaje Jelena Aščić. Služba za stike z mediji odgovarja: »Prejeli smo kar nekaj kritičnih odzivov na prispevek o četrtkovih protestih, ki smo ga v ponedeljek, 9. novembra, objavili v oddaji Tednik. Menimo, da so kritike upravičene, saj so bile izjave sogovornika, protestnika Anisa Ličine v prispevek umeščene brez kritične distance in ne da bi bil sogovornik kritično soočen s dejstvi glede teh protestov. Pavšalna izjava, da bi morali novinarji nositi napise RTV, pa jih protestniki ne bi napadli, je žalitev za vse novinarje in novinarski poklic; prav novinarji pa so bili poleg policistov tarče napadov nekaterih nasilnih protestnikov. Prispevek je bil zmontiran tik pred oddajo in prav časovna stiska je povzročila nesporazum v komunikaciji med urednico oddaje in novinarjem, ki je pripravil prispevek. Zadevo smo v uredništvo temeljito analizirali in se strinjamo, da so bile izjave protestnika, kot so bile umeščene v prispevek, razumljene kot opravičevanje nasilja, kar ni bil namen in kar obžalujemo. O nasilju na protestih sta v prispevku govorila tudi notranji minister Aleš Hojs in načelnik PU Ljubljana Stanislav Vrečar. Odločno obsojamo nasilje na nedavnih protestih, v prispevkih in pogovorih v naših oddajah pa smo poskušali četrtkovo dogajanje čim bolj večplastno osvetliti. O izsledkih preiskave, nasilnežih in organizatorjih protestov bomo poročali v naših oddajah

Na vprašanje, o tem, ali bo kdo izmed odgovornih zaradi tovrstnega prispevka sankcioniran, na RTV niso odgovorili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije