ŠTEVILO OBOLELIH STRMO NARAŠČA

Rozman: Smo v težki situaciji, treba bo zapirati redne programe (VIDEO)

V Sloveniji so v torek potrdili 356 novih okužb. Kacin: Izogibajte se trgovskim središčem in druženju.
Fotografija: Aleš Rozman. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Aleš Rozman. FOTO: RTV Slovenija

V torek je število na novo zaznanih okužb poskočilo in prvič preseglo 300. Po vladnih podatkih so v torek okužbo potrdili pri 356 ljudeh. Opravili so 3998 testiranj, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 8,9-odstoten. V bolnišnicah zdravijo 112 bolnikov s covidom 19 (eden več kot v ponedeljek), med njimi jih 22 potrebuje intenzivno nego (dva več kot v ponedeljek). Umrl ni nihče.



O aktualnem stanju sta na novinarski konferenci spregovorila direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in vladni govornik Jelko Kacin.


Kacin: Število obolelih strmo narašča, izogibajte se trgovskim središčem


»Vlada je v ponedeljek predstavila načrt ukrepov, ki jih bo sprejemala postopoma v skladu z epidemiološko situacijo. Nekatere ukrepe bo vlada sprejela danes, druge jutri, v uveljavi pa bodo v petek zjutraj,« je dejal Kacin. Z današnjim skokom lahko po njegovem mnenju pričakujemo strmo naraščanje števila obolelih v prihodnjem tednu.



»Žarišče okužb so zasebne zabave, poroke, skupne vožnje v službenih avtomobilih, slabo spoštovanje ukrepov v delovnih organizacijah, druženje v lokalih po tem, ko se lokali zaklenejo,« pa meni Rozman.



Kacin je prepričan, da se bo ob tako pospešenem širjenju virusa povečalo tudi število oseb, ki bodo potrebovala bolnišnično oskrbo. Poudaril je težavo z omejenostjo bolnišničnih kapacitet in tudi širjenje okužb med zdravstvenim osebjem. Ljudi je pozval k odgovornemu vedenju in izvajanju samozaščitnih ukrepov: »Nošenje mask, higiena rok in ohranjanje fizične razdalje, izogibanje trgovskih središč, kadar obisk ni res nujen: vse to so minimalne oblike solidarnosti, ki jo lahko vsakdo med nami izkaže do družbe in predvsem do ranljivih skupin prebivalstva.«


Rozman: Če se krivulja ne obrne navzdol, postelj ne bomo mogli zagotoviti


Da zmanjkuje kadra in postelj, je poudaril tudi Rozman, to pa ga zelo skrbi. Pravi, da bi po trenutnem številu okužb čez dva tedna potrebovali 200 postelj, ob koncu meseca pa 300 bolnišničnih postelj, česar pa ne morejo zagotoviti. Želi si, da bi krivuljo obrnili na boljše, a to pomeni, da bi morali že danes strogo izvajati ukrepe, da bi se to poznalo čez dva tedna. »Smo v težki situaciji.«



»Število obolelih in hospitaliziranih strmo narašča. Presegli smo kapaciteto 70 % postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih. Potekajo napori po bolnišnicah, da bi mobilizirali dodatne postelje po bolnišnicah. Treba bo zapirati redne programe,« je dejal Rozman.

Število dnevnih primerov. FOTO: S. N.
Število dnevnih primerov. FOTO: S. N.


Okužbe s koronavirusom se širijo v lokalnih skupnostih po celotnem območju Slovenije, pri čemer je pričakovano, da je največ okužb v osrednjeslovenski regiji, kamor ljudje prihajajo delat in študirat, ter v celjski in mariborski.


Verjetno okuženih najmanj 6000 ljudi


V Sloveniji je trenutno aktivnih 2206 okužb z virusom, po nekaterih ocenah pa je okuženih še tri- do štirikrat več Slovencev. Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je dejala, da so med prvim valom ocenjevali, da je okuženih približno petkrat več, sedaj, ko je testiranje nekoliko drugačno, »ko odgrnemo večji del ledene gore«, pa je faktor množenja tri, kar pomeni, da je pri nas verjetno okuženih 6000 ali pa še več ljudi.
Dramatična napoved Kacina: Številke bodo tako zaskrbljujoče, da …
Vlada bi že v četrtek lahko sprejela še strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Upravniki večstanovanjskih stavb morajo od danes poskrbeti za namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok. Med ukrepi drugega svežnja so tudi omejitev prireditev (odslej brez zakusk) ter prepoved obiskov v domovih za ostarele in bolnišnicah.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije