NAPETE VARNOSTNE RAZMERE

Romi ustrahujejo: nekateri predeli Kočevja zvečer prazni

Na izredni občinski seji le ena točka dnevnega reda: nevzdržne varnostne razmere v mestu. Svetnica Vesna Lisac: Žal smo se pustili ustrahovati manjšini. A do kdaj in zakaj?
Fotografija: Grafit v skate parku pove vse.
FOTOgrafije: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Grafit v skate parku pove vse. FOTOgrafije: Milan Glavonjić

KOČEVJE – Tolpe po zahodnjaškem vzorcu so že dolgo na pohodu v mestu ob Rinži. Pogostost groženj, ustrahovanja, fizičnega nasilja, spolnega nadlegovanja (tudi šolark), pretepov, kraj in vlomov, oškodovanja družbene in zasebne lastnine je bila več kot tehten razlog za sklic izredne seje kočevskega občinskega sveta z eno samo točko dnevnega reda: nevzdržne varnostne razmere v mestu.


Kdo lahko ustavi od 15 do 20 mladoletnikov, dejstvo je, da so večinoma iz romske skupnosti, pri njihovem objestnem in nasilnem pohajkovanju okoli šol, po športnem parku Gaj, v turistični coni, pred stavbami in stanovanji, na prireditvah, na ulici? »Samo zakonska represija kot za vse državljane, in nič drugega. A je problem v tem, da tega ne dojema vrhovna oblast. Sistem je pri teh vprašanjih zavozlan na celi črti. Upamo, da nas ne bodo zaradi teh besed obtožili etničnega profiliranja,« smo slišali na seji.
 

Ta nevihta ne bo šla mimo


Da so vroča tema lokalnega parlamenta res nekateri someščani te narodnostne skupine – mimogrede, njihov predstavnik v občinskemu svetu se povabilu ni odzval –, ki se prevažajo z dragimi avtomobili, s starimi pa večkrat brez registracije, razkrijejo seznam številnih drugih kriminalnih dejanj, črnih gradenj, nelegalnega bivanja na tujih površinah, cvetoča divja odlagališča, nelegalno kurjenje odpadnih materialov … In ob vsem tem se grmadi milijonska škoda. »Žal smo se pustili ustrahovati manjšini. A do kdaj in zakaj,« se je vprašala Vesna Lisac, občinska svetnica od leta 2002.
Občinska seja naj bi (ne)varnostne razmere zasukala v pravo smer.
Občinska seja naj bi (ne)varnostne razmere zasukala v pravo smer.

Tarča vandalov je še posebno letos cona rudniškega jezera. Poleg vlamljanja v vozila čeških in nizozemskih turistov so tolpe kradle kot srake, grozile ribičem in jih napadale, obračale zabojnike in požigale smetnjake. Očitkov je bila seveda deležna policija, da ni preveč odzivna, pa tudi da primerov, ki jih zazna, ne obravnava enako kot pri drugih državljanih. Da pa svoje delo opravljajo tako, kot jim veleva zakonodaja, so poudarili številni govorci, a se postopki zakopljejo v pozabo pri tožilstvu in sodstvu. Do krivcev naj bi bili tolerantni, z nizkimi pogojnimi kaznimi in družbenokoristnim delom.

Zato prebivalci Kočevja preprosto ne verjamejo več v sistem. Kako pa bi, ko predstavnikov teh vej oblasti, čeprav so bili povabljeni, na seji ni bilo. Iz Ljubljane sta prišla le vrh policijske uprave in gradbeni inšpektor. »Če kdo tišči glavo v pesek, se moti, da bo šla ta nevihta mimo,« je opozoril Predrag Baković in spomnil, da takšne razmere niso od včeraj, težave se nabirajo desetletja. Novi kočevski podžupan Gregor Košir je bil povsem neposreden: »Skrbi me rigidnost nacionalnega sistema oziroma pomanjkanje fleksibilnosti za realno dogajanje v tem prostoru. Nekateri predeli Kočevja so zvečer prazni, namesto ljudi se je v njih naselil strah,« je dejal. Število kaznivih dejanj se je v poletnih mesecih podvojilo, veliko ni prijavljenih. Razlog? Bojijo se maščevanja storilcev, nekatere prijavitelje, tudi Tino Kotnik, zelo motijo postopki na policiji, ob klicu. So pa tudi taki, ki menijo: »Zakaj bi prijavil, ko se itak ne bo nič zgodilo in rešilo.«
 

Z glasbo proti nasilju


Pred leti so bile vaške straže že tik pred tem, da naredijo red v naselju Željne. Menda ta možnost ni izključena niti danes. Celo več, nekateri »civili«, naveličani šikaniranja, oznanjajo, da bodo, ali pa so, za samoobrambo že kupili strelno orožje. »Seveda si tega ne želimo, zato poskušamo na vse pretege, s široko obravnavo perečih razmer poiskati rešitve, da bi imeli naši občani mir. A nekaterim v državi to očitno ni mar. Poleg zdravja najbolj potrebujemo varnost,« je poudaril župan dr. Vladimir Prebilič.
Stanislav Vrečar: »Policija je okrepila nadzor.«
Stanislav Vrečar: »Policija je okrepila nadzor.«

Tudi o orožju se je govorilo na seji. O tistem, ki ga je policija zasegla v sedmih hišnih preiskavah v romskih naseljih, puške, pištole, bombe, naboje. V devetih preiskavah pa so zasegli drogo. »Nadzor na Kočevskem smo okrepili z dodatnimi patruljami, tudi policistom v civilu, službenimi psi. Nekatere naše dejavnosti so neopazne. Zelo je pomembno, da se vsako dejanje prijavi na policijo, skupaj zmoremo več,« naproša mag. Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana.

Ko si enkrat pretepen, ko ti vlomijo v avtomobil ali stanovanje, se ne počutiš več varnega. Če pa ne moreš zaupati instituciji, potem pridemo v brezvladje, je Maks Vovk, član Civilne iniciative Stop nasilju v Kočevju, opisal stisko občanov. Na to bodo opozorili tudi v začetku prihodnjega meseca z velikim koncertom na mestni ploščadi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije