DILEMA STARŠEV

Roman Vodeb: Slovenci množično nasedajo teorijam zarot (VIDEO)

Psihoanalitik pojasnjuje, da ima lahko predolgo laganje otrokom o obstoju mitoloških bitij dolgotrajne posledice.
Fotografija: Številni starši so pred dilemo, kdaj otrokom povedati oziroma priznati, da Božiček v resnici ne obstaja. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Številni starši so pred dilemo, kdaj otrokom povedati oziroma priznati, da Božiček v resnici ne obstaja. FOTO: Youtube

V decembrskih dneh posebej otroke obiskujejo številni dobri možje, ki prinašajo darila in razveseljujejo malčke. V teh časih imajo številni starši, tudi dedki in babice pomisleke, do katere starosti je smiselno lagati otrokom o obstoju mitoloških bitij oziroma likov, kot sta Božiček ali dedek Mraz.
 
Preberite tudi:
Zabavne izpovedi slovenskih staršev: ko otroci dvomijo o obstoju Božička

»Glede na to, da so raznorazne teorije zarote v teh časih dobesedno ponorele, so na (spodletelem) pohodu, je treba ljudem, tj. staršem pa tudi dedkom in babicam ter tetam in stricem, povedati, jih podučiti, da je v resnici lahko škodljivo, če se otroke predolgo zavaja o obstoju omenjenih mitoloških bitij oziroma likov, ker lahko otrok, ki so ga predolgo zavajali, v odraslosti začenja kronično in fanatično in seveda zmotno verjetni v raznorazne teorije zarote,« pravi Roman Vodeb. Slovenija velja za državo, kjer ljudje množično nasedajo tezi oziroma teoriji zarote, da je cepljenje škodljivo. Tudi vpeljava tehnologijo 5G je mnoge Slovence popolnoma spotaknila. Tudi ideji o škodljivosti, celo smrtonosnosti, letalskih izpuhov (chemtrailsov) so nasedli mnogi Slovenci, še dodaja psihoanalitik.

Če so otroci ugotovili, da Božička ali dedka Mraza ni, jih ne zavajajte, poudarja psihoanalitik. FOTO: Jože Suhadolnik
Če so otroci ugotovili, da Božička ali dedka Mraza ni, jih ne zavajajte, poudarja psihoanalitik. FOTO: Jože Suhadolnik
Utemeljitelj psihoanalitične šole v psihologiji Sigmund Freud je tovrstna verjetja, v katere ljudje verjamejo že od prazgodovine, ko se še znanost niti ni rodila, pripisoval zavajanju otrok pri resnici o spolnem spočetju in rojstvu otrok. Dandanes pa gre za temeljno zavajanje, ki ga še pred stoletji ni bilo, to pa je: vpeljava verjetja v Miklavža, v zadnjih desetletjih pa tudi dedka Mraza oziroma Božička. »Tovrstna zavajanja so na dolgi rok škodljiva zato, ker otrok okrog petega leta starosti sam sebi že marsikaj razloži, tudi to, da dedka Mraza oziroma Božička in Miklavža v resnici ni, torej, da darila nosijo starši, dedki in babice, strici in tete ... Z avtonomnim logičnim sklepanjem se mladi vedoželjnež spontano zoperstavi staršem, prvim avtoritetam, ki ga zavajajo o predbožičnem oziroma prednovoletnem obdarovanju. Ta nadležna paradigma zoperstavljanja prvim avtoritetam, ki ga zavajajo in se mu vehementno lažejo, je pomembna zato, ker se otroku v psiho naseli fundament, na katerem se bo v odraslosti zoperstavljal mnogim avtoritetam, ki bodo razglašale določene izmuzljive resnice,« pojasnjuje Vodeb.

Gre za užitek tistega, ki daruje

»Ljudje, ki so jih starši preveč suvereno in predolgo zavajali o dedku Mrazu, Božičku in Miklavžu ali so jim v objemu sramu celo lagali, da otroke nosi štorklja, zbegajo pametnega otroka, ki po svoje, sam pri sebi, ve, da mu avtoritete lažejo. In občutek, da uradna znanost (vlade, Nasa, FBI, iluminati, 'globoka država', 'svetovna mafija' …) laže, je tako rekoč psihotičen, popolnoma zavajajoč, nerealen. Mnogi ljudje so s tovrstnimi teorijami zarote kronično obsedeni,« še dodaja Vodeb, ki starše in dedke ter babice poziva, naj svojim otrokom ne lažejo predolgo. Če so otroci že sami ugotovili, da ni res, kar jim govorite, jih nehajte zavajati: »V trenutku, ko otrok (že) sam, z logičnim sklepanjem, podvomi – lahko, da je to slišal od drugih, od vrstnikov – ali ugotovi, da ga zavajate in mu suvereno lažete, morate razkriti resnico, in to na obziren in pazljiv način.«

Vodeb od tem še dodaja, da gre pri decembrskem obdarovanju vselej za užitek tistih, ki obdarujejo, torej za užitek staršev, ki otroke obdarujejo in jih zavajajo. Otroško uživanje, ko prejemajo darila v resnici – teoretsko (v tem kontekstu) –, po svoje niti ni bistveno.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije