O POMOČI

Robertu Golobu in drugim se bo v Bruslju pridružil tudi Zelenski

Govorili bodo o nadaljni podpori Ukrajini.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Yves Herman Reuters Pictures
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Yves Herman Reuters Pictures

Voditelji držav članic EU se bodo danes sestali na izrednem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega bodo nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju z Rusijo, zagotavljanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva in migracije. Da bo sodeloval na vrhu, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Voditelji članic, med njimi slovenski premier Robert Golob, bodo o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo govorili, potem ko je pretekli teden v Kijevu potekal vrh EU-Ukrajina.

Nagovoril naj bi tudi parlament

Kot je v vabilu voditeljem zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, bodo nadaljevali pogovore »o vseh vidikih naše neomajne podpore Ukrajini«. Razpravljali bodo še o ukrajinski pobudi za pravičen mir, možnosti uporabe ruskih sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Moskvi, in odgovornosti za zločine v Ukrajini, je dodal.

Zelenski je med sredinim obiskom v Londonu povedal, da bo danes z voditelji EU razpravljal o nadaljnjih dobavah orožja Ukrajini. Še pred vrhom pa naj bi po neuradnih informacijah nagovoril tudi Evropski parlament. V Bruslju njegovega prihoda niso potrdili.

Govorili bodo tudi o krepitvi konkurenčnosti gospodarstva

Premierji in predsedniki držav članic EU bodo na vrhu, ki bo predvidoma trajal zgolj en dan, razpravljali še o okrepitvi globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Temu je namenjen t. i. zeleni načrt za evropsko industrijo, ki jim ga bo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na dnevnem redu imajo tudi migracije, pri katerih se bodo osredotočili na njihov zunanji vidik. Vse glasnejši so pozivi držav članic, da bi morali z evropskimi sredstvi financirati tudi gradnjo ograj na zunanjih mejah EU, čemur pa komisija ni naklonjena.

Poleg tega je pričakovati razpravo o dialogu za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije