Ribiči še lahko lovijo, a le posamezno

Lovci imajo mrtvo sezono, ribičem so prepovedali druženje na rekah in jezerih,
Fotografija: Čas je primeren le za individualni ribolov. FOTO: RZS
Odpri galerijo
Čas je primeren le za individualni ribolov. FOTO: RZS

Zaradi koronavirusa so se v dveh največjih slovenskih zvezah, to sta Ribiška zveza Slovenije in Lovska zveza Slovenije, odločili, da do nadaljnjega odpovedo vse dejavnosti, ki bi lahko kakor koli vplivale na širitev okužbe med člani ribiških ali lovskih družin. Prepovedani so občni zbori, izobraževanja, ribiška in lovska tekmovanja, izpiti za lovske in ribiške čuvaje, delovne akcije, uradne ure ...
Ribiško tekmovanje na največjo postrv na jezeru Klivnik, ki je običajno 1. aprila, letos odpade. FOTO: RD BISTRICA
Ribiško tekmovanje na največjo postrv na jezeru Klivnik, ki je običajno 1. aprila, letos odpade. FOTO: RD BISTRICA

Za lovce je zdaj sicer mrtva sezona, lov na divjad je zaradi lovopusta večinoma prepovedan (izjema je lov na divjega prašiča), večina opravil, ki jih morajo opravljati v gozdu, pa lahko počaka. Vsak naj tako zdaj v gozd hodi bolj na oglede in oddih, seveda dokler ne bo rigoroznejših omejitev gibanja v naravi, prav tako lahko napolni solnico za divjad ali opravi drugo delo, za katero ni potrebna pomoč večjega števila ljudi, poudarja v. d. direktorja Lovske zveze Slovenije Srečko Žerjav. Izjema so seveda lovski čuvaji, ki bodo glede na trenutne ukrepe vlade lovišča nadzirali še pogosteje kot običajno.
 

Odkup divjadi ustavljen


Direktorja LZS skrbi, ker je podjetje Nimrod kot največji odkupovalec nedavno nehalo odkupovati uplenjeno divjad, ki je čakala po hladilnicah. Ker imajo težave z odvozi in prevozi v tujino, bi tako lahko precej divjačine propadlo. Še huje bo, če se bo pandemija zavlekla po 1. maju, ko se začne lov na srnjaka oziroma če lovci spomladi ne bodo streljali divjih prašičev. Vseh namreč lovci ne bi mogli odkupovati sami. Škoda zaradi prašičev bi bila lahko velika zlasti na poljih in travnikih.


Lovci so od ministrstva za kmetijstvo dobili priporočila, naj med pandemijo lovske družine kot upravljavke lovišč uplenjeno divjad še naprej prevzemajo v skladu s predpisi. Enako tudi v primeru ocenjevanja škod, ki jo povzroči divjad. Seveda skladno z varnostnimi priporočili in ukrepi, ki veljajo med epidemijo. To pomeni, naj pregled uplenjene divjadi opravijo posamezno in da se v zbiralnici divjadi istočasno zadržuje le en človek. Z ministrstvom se dogovarjajo za spremembe pravilnika, ki bi omogočale, da bi lovci smeli večje količine divjadi prodajati tudi nelovcem, saj je divjačina naravna hrana najvišje kakovosti.

Lovske družine naj, če je le mogoče, upoštevajo še roke za oceno škod, ki jo povzroči divjad na kmetijskih in gozdnih kulturah. Lahko celo brez fizičnega stika z oškodovancem.
 

Ribiške omejitve


Sekretar Ribiške zveze Slovenije Igor Miličić je dejal, da so odpovedali vsa srečanja in tekmovanja na državni ali družinskih ravneh. Kar se tiče ribolova, vsaj za zdaj ni prepovedi, da člani ribiških družin ne bi smeli izvajati individualnega ribolova v okviru kvot letnih dovolilnic, prav tako še ni prepovedan turistični ribolov. Trenutno je pri zadnjih omejitev le ta, da dovolilnice lahko dobijo le prek e-pošte (www.ribiskekarte.si). Vsa prodajna mesta so namreč zaprta, osebni stiki niso dovoljeni.


Miličić opozarja, naj se ribiči, ki prihajajo k jezerom ali tekočim vodam, ne družijo, temveč lovijo zase in v primerni oddaljenosti. In dal vedeti, da bodo kljub virusu ribolov še naprej nadzirali ribiški čuvaji. Ti ne bodo nadzirali le ribičev, temveč zlasti tiste, ki bi poskušali krizne razmere izkoristiti za krivolov. Da bi ribolov omejili po občinah, se mu ne zdi smiselno, saj imajo ribiške družine svoje revirje v različnih občinah in se meje ne pokrivajo. S tem bi zelo omejili ribolov in lahko bi prišlo do neenakomerne obremenitve posameznih revirjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije