STRUNJAN

Ribiči bodo še čakali na plimo

Ribiči v Krajinskem parku Strunjan dobili 70 novih privezov za čolne, vodne poti ob iztoku Roje v morje pa še ne bodo poglobili.
Fotografija: Novi ribiški privezi v kanalu rečice Roja FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Odpri galerijo
Novi ribiški privezi v kanalu rečice Roja FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Krajinski park Strunjan z manjšo zamudo le dobiva novo podobo. Kamnitobetonski zid med strunjansko cesto in kanalom rečice Roja je končan, prav tako so v tem kanalu končali 70 novih ribiških privezov in pokrpali luknje v nasipih, ki obkrožajo soline. Glavnina drugih vzdrževalnih del pa bo prišla na vrsto po poletni sezoni.
Nove opozorilne table FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Nove opozorilne table FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

V začetku avgusta so obvestili nove najemnike ribiških privezov v Roji, da lahko plovila začno privezovati na dodeljenih priveznih mestih, nam je povedal direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar. To je vesela novica predvsem za lastnike manjših čolnov, ki doslej niso imeli stalnega priveza in so morali svoja plovila voziti na prikolicah ali jih puščati na nedovoljenih privezih ob pomolu pri nekdanjem strunjanskem gostišču Lambada oziroma na črnih privezih v morju.
 

Videonadzor proti tatovom


Sosednja priveza imata skupne kovinske stopnice za lažji dostop do čolna, do vseh 70 pa je mogoče priti po širokem nasipu pri glavnem vhodu v soline pri hotelu Oleander in pri strunjanskem avtokampu. Po njem ni več dovoljena hoja obiskovalcem parka, na kar opozarjajo posebne table. Jeseni bodo mehansko zapornico zamenjali z avtomatsko, provizorične opozorilne table pa nadomestili s trajnejšimi. Poskrbeli bodo tudi za videonadzor območja, s čimer bodo odvračali tatove zunajkrmnih motorjev in goriva.


Priveznikom, ki si želijo poglobitve vodne poti ob iztoku Roje v morje, ne bodo mogli ustreči in bodo ob visoki oseki še naprej morali čakati na vplutje v kanal ali izplutje iz njega do plime. Prav tako iz njega ne bodo odstranjevali zaščitene vrste alg (Cimodocea nodosa), ki se je kljub gradbenim posegom lepo razrasla prav pod privezanimi čolni.
Če bo državni proračun direkciji za vode zagotovil denar, bodo jeseni nadaljevali obnovo zaščitnega visokomorskega zidu od premičnega mostu ob iztoku Roje v morje do vstopa v mandrač.

Enako velja za popravila drugih nasipov okoli Stjuže. S predstavniki KS Strunjan in Okolja Piran so se pogovarjali, kako bodo preverjali, ali fekalije iztekajo v Stjužo. Upravljalci kanalizacijskega omrežja bodo preverili stanje na terenu ter izdelali časovnico nadgradnje kanalizacije. Tam, kjer gradnja kanalizacijskih priključkov ne bo mogoča, bodo hiše priključevali na čistilne naprave.


V Okolju bodo posodobili podatke o stanju že vgrajenih greznic v parku, kar bo omogočilo učinkovitejši nadzor. Komunalne obremenitve so se povečale tudi na glavni strunjanski plaži, ki jo je Krka zdaj razširila na nekdanjo cesto do Lambade in opremila z dodatnimi prhami in sanitarijami. Da bi omilili naval avtomobilistov, so pred nekaj dnevi uvedli še električni avtobus od strunjanske plaže mimo tamkajšnjih hotelov vse do hotela Salinera.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije