EVAKUACIJA

Reševanje slovenskega vojaka, ki je okužen z novim koronavirusom

Kacin je potrdil, da se je na misiji v Maliju okužil slovenski vojak.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

S koronavirusom je okužen tudi eden izmed slovenskih vojakov, ki so na misiji v Maliju. Ponj je odletela slovenska medicinska ekipa, ki ga bo pripeljala domov, je na novinarski konferenci potrdil vladni govornik Jelko KacinV operaciji reševanja sodeluje francosko letalo, nanj so vkrcali medicinsko osebje SV. »Predvidoma pozno zvečer se bo letalo vrnilo iz Malija. Pripadnik je samo pozitiven, počuti se dobro, med poletom bodo zanj dobro skrbeli in zdravljenje bo nadaljeval v Sloveniji.« Pojasnil je tudi, da pripadniki SV skrbijo za redno jemanje brisov na misijah, v katerih sodeluje na Kosovu in v BiH. »Naši medicinski tehniki so v BiH ugotovili pet pozitivnih na novi koronavirus, na Kosovu sedem. Nobeden od teh vojakov pa ne ne pripada slovenskima kontingentoma,« je dejal Kacin.

Nekaj vojakov v karanteni


Minister za obrambo Matej Tonin je pred dnevi dejal, da med slovenskimi vojaki v misijah in operacijah za zdaj ni okuženih, jih je bilo pa nekaj v karanteni.

Konec marca je bilo na misijah v tujini skupno 341 pripadnikov SV. Od tega jih je bilo v BiH skupno 14, na Kosovu 248, v Severni Makedoniji dva, v Srbiji eden, v Latviji 44, dva v Italiji v okviru pomorske operacije EU, šest v Afganistanu, sedem v Iraku, trije v Siriji, šest v Libanonu, v Maliju pa osem.

V misiji v Maliju sodelujejo pripadniki 27 evropskih držav, zaradi nemirnega in nestabilnega okolja jih tam službuje okoli 750. V slovenskem vojaškem kontingentu je osem pripadnikov. Sedem pripadnikov deluje v enoti za izobraževanje in usposabljanje v Koulikoru, en pripadnik pa deluje v poveljstvu misije v Bamaku.

Pripadnike malijske vojske usposabljajo na dva načina: centralizirano v centru za usposabljanje v Koulikuru in decentralizirano na različnih lokacijah v Maliju. V centru in bližnjih vadiščih izvajajo vrsto tečajev, glede na potrebe malijske vojske. Na drugih lokacijah, praviloma so to regionalna poveljstva malijske vojske, pa svetujejo znotraj poveljstev in usposabljajo njihove podenote ravni voda oziroma čete. Vsa usposabljanja temeljijo na tematikah pehotne taktike, pehotne oborožitve, inženirstva, medicine, zvez in tudi tematik iz mednarodnega humanitarnega prava, mednarodnega vojnega prava in voditeljstva.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije