SLABE IZKUŠNJE

Reševalec mu je na nujni klic odložil slušalko

Belokranjec Silvo Štrbenac o slabih izkušnjah z osebjem metliškega zdravstvenega doma. Zaradi domnevnih kršitev primer tehta tudi varuhinja pacientovih pravic.
Fotografija: Silvo Štrbenac FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Silvo Štrbenac FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Saj ne gre le zame in za moje starše, ampak se lahko v takšnem položaju jutri znajde kdor koli,« začne neprijetno izkušnjo z Zdravstvenim domom Metlika opisovati 43-letni Silvo Štrbenac iz Grabrovca pri Metliki. Zaradi neprimernega odnosa reševalca, ki naj bi celo prekinil telefonsko zvezo, ko je poklical 112, je zdaj zadeva pri varuhu pacientovih pravic, kazensko je ovadil zdravnika, reševalca in direktorico zdravstvenega doma, sam pa se je znašel celo pod drobnogledom policije, saj je reševalec prijavil domnevno fizično nasilje, ki pa ga, kot dokazuje Štrbenac, sploh ni bilo.

Zaradi hudih bolečin je izgubljal zavest. FOTO: Osebni Arhiv
Zaradi hudih bolečin je izgubljal zavest. FOTO: Osebni Arhiv
Zgodilo se je 27. septembra v večernih urah. »Moj oče je imel zaradi šena neznosne bolečine v nogi. Tako hudo je bilo, da je izgubljal zavest, imel je tudi vročino, zato je moja partnerica Lidija okoli pol desetih zvečer klicala v metliški zdravstveni dom. Oglasila se je medicinska sestra in Lidija se je z njo več minut pogovarjala o zdravstvenem stanju tasta in jo prosila, ali lahko na dom pride dežurni zdravnik. Sestra ni kazala interesa, da bi to pobudo predala dežurnemu zdravniku, Lidija pa ji je odgovorila, da bo klicala 112, a ji je medicinska sestra dejala, da ni potrebe, ker oni tako ali tako vežejo zdravstveni dom. Čez nekaj minut je zdravnik vrnil klic, a je vztrajal, naj očeta pripeljem v zdravstveni dom, pa sem mu dopovedoval, da niti vstati ne more. Zdravnik se je izogibal prihodu na dom, dejal je celo, da mu kaj dosti ne morejo pomagati, ker da 'nimajo takšnih injekcij'. Potem sem ga le uspel prepričati, da bo prišel, obljubil je, da čez pol ure,« je nadaljeval Silvo in potem očeta vprašal, ali bo zdržal še pol ure.

Iz minute v minuto slabše

»Takšne bolečine je imel, da me sploh ni razumel, kaj sem mu govoril, dvakrat je še izgubil zavest in res sem bil zaskrbljen za njegovo življenje, zato sem se odločil, da pokličem številko 112. Iz klicnega centra so me nemudoma vezali v Zdravstveni dom Metlika, tam pa mi je moški glas očital, kaj kličem na 112, ko pa so mi vendar rekli, da pridejo. Ko sem ga vprašal, s kom govorim, je prekinil klic,« je nadaljeval. Kmalu so prišli; zdravnik in dva reševalca, vmes je Silvo vprašal zdravnika, ali se je z njim pogovarjal po telefonu, pa, kot sam pravi, dobil osoren odgovor, da nima kaj klicati 112. Zdravnik in en reševalec sta šla do očeta, Silvo pa je stopil do drugega reševalca, ki je čakal v avtu, in ga vprašal, ali je on tisti, ki je prekinil klic. In znova naj bi slišal, da nima kaj klicati številke 112, če so rekli, da bodo prišli.

Zaslišali so ga policisti

»Potem sem mu z močnim glasom rekel, da ga bom ovadil, pa je odvrnil, naj ne povzdigujem glasu, da bo poklical policijo. Res je klical policiste in jim rekel, da sem ga fizično napadel in da prosi za ukrepanje,« je še dodal Silvo, ki je potem od zdravnika in prvega reševalca dobil navodila, kako z očetom. Pozneje je izvedel, da je zdravstveno osebje ob vračanju v Metliko srečalo policiste, ki so se peljali na intervencijo, pa jim je zdravstveno osebje povedalo, da jim ni treba intervenirati, ker je vse urejeno. Kljub temu so Silva policisti zaslišali.

V Zdravstvenem domu Metlika so zaradi domnevnih kršitev pacientovih pravic izvedli izredni strokovni nadzor. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
V Zdravstvenem domu Metlika so zaradi domnevnih kršitev pacientovih pravic izvedli izredni strokovni nadzor. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
»Ves dogodek lahko podkrepim z zvočnimi posnetki, saj sem vse posnel s telefonom v izogib nadaljnjim težavam in dokazovanju,« je svoje trditve podkrepil Silvo, sicer medobčinski redar. »Kazensko sem ovadil zdravnika in reševalca zaradi opustitve dolžnega ravnanja, nestrokovnosti in kršitve kodeksa zdravniške etike, reševalec je tudi lagal policiji, da sem ga fizično napadel, ovadil sem tudi direktorico zaradi laži. Izvedel sem, da zdravnik v tem času v ambulanti ni imel nobenega pacienta, da je menda izpolnjeval kartone, namesto da bi se takoj odzval na klic,« je pojasnil Silvo, ki je z dogodkom seznanil varuhinjo pacientovih pravic Zlato Rebolj, kjer so že imeli prvo obravnavo in ugotovili več nepravilnosti pri postopanju zdravstvenega osebja. Tam je Silvo predlagal, da bi zdravnik priznal napako in se pisno opravičil očetu ter da bi reševalec poslal pisno izjavo na policijo, da je govoril laži glede fizičnega napada. Silvo je želel te dopise videti, preden bi jih poslali naprej, in če bi to izpolnili, bi zadeva ostala za zaprtimi vrati, kar je bila tudi želja zaposlenih v zdravstvenem domu.

A pozneje je, pravi, ugotovil, da se niso držali dogovora, zato je sprožil nadaljnje postopke. Zdaj namerava o svoji izkušnji seznaniti tudi zdravniško zbornico, ministrstvo za zdravje, varuha človekovih pravic, protikorupcijsko komisijo in zbornico zdravstvenih delavcev, primer so obravnavali tudi na občinskem svetu občine Metlika.

Notranji nadzor

Silvo Štrbenac FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Silvo Štrbenac FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Je pa direktorica Zdravstvenega doma Metlika Duška Vukšinič v pojasnilu občini zaradi domnevnih kršitev pacientovih pravic v odgovoru zapisala, da vsako prijavo domnevnih kršitev obravnavajo z vso resnostjo, zato so tudi v tem primeru odredili izredni strokovni nadzor, sklican je bil širši kolegij zdravstvenih delavcev, reševalcu je bil izdan opomin zaradi neprimerne komunikacije, naredili so tudi interno usposabljanje in obnovili znanje za vse zaposlene s področja sprejemanja klicev in triažiranja. »Iz rezultatov strokovnega nadzora izhaja, da je bila pacientu nudena pravočasna in pravilna medicinska pomoč, pri nudenju pomoči ni bilo nobene strokovne napake, naš vtis pa je, da gre za osebne zamere do reševalca,« je zapisala v dopisu občini, na naša poizvedovanja pa je še pojasnila, da se zdravstveni delavci pri svojem delu srečujejo z izjemno širokim spektrom stisk, težav, stanj, želja in pričakovanj, poleg tega morajo slediti na eni strani medicinskim smernicam, na drugi pa njihovo delo predpisujejo, omejujejo ali zapovedujejo najrazličnejši predpisi: »Zaradi naštetega lahko pride do izražanja nezadovoljstva tako na strani pacientov kot na strani zdravstvenih delavcev. Zavedamo se, da pacient ali njegovi svojci zdravstvene težave gledajo iz drugega zornega kota, kot jih gleda nepristransko oko zdravstvenega delavca. Ravno zato lahko pride do težav pri komunikaciji in razumevanju. V zavodu smo se zaradi šuma v komunikaciji vedno pripravljeni pogovoriti in se za morebitno nerodno izražanje tudi iskreno opravičiti, postavlja pa se nam vprašanje, ali so kritike pacienta vedno upravičene. Tudi zdravstveni delavci se srečujejo z nespoštljivim odnosom pacientov,« je opisala svoje videnje direktorica zdravstvenega doma. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije