SEZONA GRIPE

Rekordno število odmerkov cepiv proti gripi na poti v Slovenijo: za vse brezplačno

Letos so za prebivalstvo naročili 360.000 odmerkov cepiva proti gripi.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Cepljenje proti gripi bo tudi v letošnji sezoni brezplačno za vse prebivalce, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sicer za letošnjo sezono naročil 360.000 odmerkov cepiva proti gripi. Cepljenje proti gripi se ponavadi začne v drugi polovici oktobra. Lani so jih naročili 270.000, dodatno so jih prejeli še 20.000, zaradi velikega zanimanja za cepljenje pa je v nekaj tednih pošlo.

Lani so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.


Lani praktično ni bilo gripe


Lanskoletna sezona gripe je bila sicer bistveno drugačna kot sicer. Na koncu niso potrdili niti enega primera gripe v Sloveniji, tudi v drugih državah je bilo gripe izjemno malo. Pravijo, da je vzrok za to, da so bile vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida 19 manj družili in upoštevali tudi druge ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

Letošnja sezona virusnih okužb utegne biti drugačna, predvsem med otroki že nekaj časa krožijo respiratorne virusne okužbe. V nekaterih bolnišnicah so otroški oddelki polni, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Ponekod v Evropi pa se že pojavlja gripa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije