ZASEDANJE EVROSKUPINE

Rehn o Sloveniji: Čas se izteka

Objavljeno 09. julij 2013 00.13 | Posodobljeno 09. julij 2013 00.15 | Piše: STA, Ma. F.

»Komisija meni, da je strukturnega fiskalnega napora premalo, da bi zadostili njihovim zahtevam – da ga je treba več,« je povedal finančni minister Uroš Čufer.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

BRUSELJ – Slovenijo smo danes opomnili, da mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, je poudaril šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem po koncu zasedanja finančnih ministrov držav v območju evra.

»Razpravljali smo o poteku pregleda kakovosti aktive bank in stresnih testov v slovenskih bankah, ki naj bi bili izvedeni to poletje. Pozdravili smo namero oblasti, da opredelijo prave kapitalske potrebe v slovenskem bančnem sektorju. In strinjali smo se, da je treba to vajo izvesti v tesnem sodelovanju z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko,« je Dijsselbloem povzel še preostanek današnje razprave o Sloveniji na zasedanju evroskupine.

Čas se izteka

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je v Bruslju opozoril, da so razmere v Sloveniji resne in da »se čas izteka«.

»Razmere v Sloveniji so resne. Še vedno so obvladljive, a čas se izteka. Verodostojna izvedba reforme bančnega sektorja je ključna,« je poudaril komisar po koncu zasedanja finančnih ministrov držav v območju evra.

Slovenija je bila sicer prav na pobudo komisije uvrščena na dnevni red današnje evroskupine, in sicer pod točko razno oziroma informativno točko.

Potrebni dodatni ukrepi za zmanjšanje primanjkljaja

V razpravi o Sloveniji na današnjem zasedanju evroskupine sta bili izpostavljeni dve točki – da je pri čiščenju bančnega sektorja kakovost pomembnejša od hitrosti in da bo potreben dodaten fiskalni napor za uresničitev ciljev za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja, je danes v Bruslju pojasnil finančni minister Uroš Čufer.

»Komisija je spremljala našo razpravo o rebalansu proračuna in meni, da je strukturnega fiskalnega napora premalo, da bi zadostili njihovim zahtevam – da ga je treba več,« je povedal Čufer po koncu zasedanja finančnih ministrov držav v območju evra.

Deli s prijatelji