TITOVA CESTA

Referenduma v Radencih prihodnjo nedeljo ne bo

Občinski svetniki na predlog župana izglasovali preložitev na ustreznejši termin.
Fotografija: Roman Leljak. FOTO: Oste Bakal, Slovenske novice
Odpri galerijo
Roman Leljak. FOTO: Oste Bakal, Slovenske novice

Tisto, kar je glede na trenutno stanje, povezano s koronavirusom, bilo pričakovati, se je tudi uresničilo. V Radencih v nedeljo, 25. oktobra, ne bo posvetovalnega referenduma, na katerem bi približno 4.360 volilnih upravičencev odgovarjalo na šest vprašanj, v ospredju je preimenovanje Titove ceste v Radencih.

Župan Roman Leljak je sporočil, da so članice in člani občinskega sveta na današnji dopisni seji občinskega sveta izglasovali preložitev referenduma, ki bi moral biti 25. oktobra, na primernejši čas. Kot je znano, je župan Leljak že pred dopisno sejo občinskega sveta predlagal občanom, naj se ne udeležijo referenduma, ter jim priporočal, naj raje pazijo na zdravje sebe in svojih družin. Pred tem pa je prav na predlog Leljaka občinski svet 28. avgusta izglasoval svetovalni referendum, ki bi moral biti izveden 25. oktobra.

V ospredju (vele)referenduma, kot so ga na nekateri imenovali, kadar koli že bo, če se ne bi kaj spremenilo in bi ga dokončno preklicali, bo preimenovanje Titove ceste v Radencih. Poleg je še pet vprašanj, in sicer o zmanjšanju števila svetnikov, izgradnji javnega kopališča Radenci in novi vežici v Kapeli ter o spremembi načina zagotavljanja gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo in priključitvi zasebnih vodovodov na javno omrežje na območju celotne občine.

Leljak je že pred dnevi pozval, naj se občani referenduma ne udeležijo, če bi volilna komisija vztrajala, da se ga kljub slabemu epidemiološkemu stanju izvede. Takrat je dejal, da se nanj izvaja pritisk, da bi referendum izvedli.

Po naših podatkih niti volilna komisija ni vztrajala, predsednica pa naj bi županu odgovorila, da ne bo težav, če obstaja zakonita podlaga za preložitev referenduma. Zdaj zakonska podlaga obstaja, kar je na dopisni seji uzakonil občinski svet.

Prava resnica celotnega dogajanja dejansko ni pomembna, saj je roko na srce bolje, če se referendum preloži, še posebej glede na trenutno epidemiološko situacijo v državi, še zlasti v Pomurju in občini Radenci. V radenski občini je sicer trenutno pet aktivnih primerov okužbe s koronavirusom, župan Leljak pa je ravno danes potrdil, da beležijo primer okužbe tudi med zaposlenimi na Osnovni šoli Kajetana Koviča v Radencih, a da je vse pod nadzorom.

Sicer pa je župan Leljak sporočil, da bodo vsi volilni upravičenci iz radenske občine o odločitvi občinskega sveta pisno obveščeni v torek, 20. oktobra. V vsakem primeru pa je že zdaj jasno, da v nedeljo, 25. oktobra, referenduma ne bo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije