MARKO RUPNIK

Razvpiti slovenski pater in umetnik naj bi moral zapustiti Rim

Kot je znano, Marka Rupnika obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic.
Fotografija: Marko Rupnik. Foto: Jure Eržen 
Odpri galerijo
Marko Rupnik. Foto: Jure Eržen 

Jezuitski duhovnik in umetnik, pater Marko Rupnik, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic, naj bi moral po informacijah predstojnika jezuitov v Sloveniji Mirana Žvanuta zapustiti Rim. Po poročanju tednika Reporter se bo moral preseliti v dom za starejše duhovnike v Milanu.

image_alt
Potrdili nove žrtve patra Rupnika: med njimi tudi moški

Jezuitska skupnost v Centru Aletti, ki ga je do nedavno vodil Rupnik, bo po Žvanutovih navedbah razpuščena, kako bo s prihodnostjo samega centra, pa ne ve, je pojasnil za STA.

Po informacijah tednika Reporter, ki je sicer prvi poročal o informacijah o premestitvi Rupnika, naj bi se Rupnikova sodelavca, pater Ivan Bresciani in pater Andrej Brozovič vrnila nazaj v Slovenijo, kar pa Žvanut zanika. Kot pravi, se to po njegovih informacijah ne bo zgodilo.

STA je za potrditev vseh omenjenih informacij povprašala tudi vrhovno predstojništvo jezuitov v Rimu, vendar odgovor še čaka.

Obtožbe vložene, a zastarale, zdaj preiskavo začela Rimska škofija

Rupnik naj bi namreč pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

image_alt
Štuhec o patru Rupniku: Samo žrtve mu lahko dajo 'odvezo' in naložijo pokoro

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Rimska škofija pa je po nedavnem poročanju italijanskih medijev začela preiskavo obtožb zoper Rupnika. V preiskave naj bi bila vključena tudi mozaična delavnica rimskega Centra Aletti. Preiskavo je odredil papežev namestnik za rimsko škofijo, kardinal Angelo De Donatis.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije