KOALICIJSKA POGAJANJA

Razrez ministrstev: znano, kaj so se Golob, Fajonova in Mesec dogovorili (VIDEO)

Nova vlada bo okrepila štiri resorje: za podnebne politike, medgeneracijsko solidarnost, digitalizacijo in regionalni razvoj.
Fotografija: Robert Golob sporočil dogovorjene novosti s koalicijksimi partnerji. FOTO: Zaslonski Posnetek
Odpri galerijo
Robert Golob sporočil dogovorjene novosti s koalicijksimi partnerji. FOTO: Zaslonski Posnetek

Potem ko so dopoldne še potekali pogovori o oblikovanju nove vlade v okviru delovnih skupin, so v zgodnjem popoldnevu razpravljali še predsedniki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec, prvaki strank nove vladne koalicije. Potrdili so informacije, da je SD dobila štiri ministrska mesta, Levica tri, ostalo pa bodo zasedli kadri iz kvote Gibanja Svoboda. Povedali so, da so zadovljni z dosedanjimi pogovori in da so še vedno prepričani, da bo nova vlada znana že 3. junija. Fajonova je omenila pozitivno atmosfero, s katero zaenkrat razrešujejo ovire. 

Nova vlada bo okrepila štiri resorje – za podnebne politike, medgeneracijsko solidarnost, digitalizacijo in regionalni razvoj. Nekatera ministrstva bodo združili, druge razdružili, vse to z namenom, da bi lahko bolje obvladovali krizne čase.

Golob je še dejal, da so resorji razdeljeni, o imenih pa bodo razpravljali naslednji teden, in sicer v sredo. Takrat bo znana tudi ministrska ekipa, je napovedal in dodal: »Napredek je zelo dober, verjamem, da smo vsi dobre volje in da smo še vedno na časovnici, ki smo si jo zadali.«

Kolikšno bo končno število ministerstev, Golob ni želel povedati. Ali jih bo res 21? Takole je odgovoril: »Prepričan sem, da živimo v časih, ko bomo morali začeti izvajati spremembe, ker nas k temu priganja čas. Sprememb pa, ne da v to nekaj vložiš, ne moreš izvajati niti v politiki.«

Koordinator Levice Luka Mesec je povedal, da pogovori potekajo gladko in da so se že pogovarjali tudi o nakupu oklepnikov, ki jih želi obrambni minister Matej Tonin. »Bodoča koalicija se strinja, da obstoječa oblast nima nikakršnega mandata, da te nakupe izvršuje, podpisuje pogodbe ali daje nove zaveze Natu,« je dejal Mesec.

O LMŠ in SAB

Golob je potrdil, da se je že sestal tudi s prvakoma strank LMŠ in SAB, vendar še niso dogovorjeni, kako bi se vključili v nastajajočo vlado. »Dokončnega dogovora še ni, stranki tudi nista prisotni v koalicijskih pogajanjih,« je dejal Golob. Vsi morebitni kadri LMŠ in SAB bi pripadali kvoti Gibanja Svoboda.

Katera imena krožijo v javnosti?

Za prihodnji teden pa pričakuje, da bodo stekli konkretni pogovori o ministrskih imenih.

V Gibanju svoboda so že napovedali, da bodo prevzeli finančno ministrstvo, zdravstvo (kandidat Danijel Bešič Loredan), področje infrastrukture in okolja, notranje ministrstvo (kandidatka Tatjana Bobnar). V igri za ministrski položaj naj bi bil tudi Anton Grizold za obrambnega ministra in nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič za ministrstvo za izobraževanje.

Prvič v zgodovini Slovenije bi ministrstvo za zunanje zadeve prevzela predsednica, in sicer bo to Tanja Fajon, SD. V SD imajo še kandidatko za ministrico Dominiko Švarc Pipan, ki bi morda lahko postala pravosodna ministrica, tako kot Andreja Katič, nekdanja obrambna ministrica. Njihovi kandidati naj bi bili še Milan M. Cvikl (nekdanji generalni sekretar v Pahorjevi vladi in minister brez resorja, pristojen za evropske zadeve), ki bi lahko postal gospodarski minister.

V Levici se poleg Luke Mesca, ki je mogoči kandidat za resor sociale, omenjata še Asta Vrečko za kulturno ministrico in Matej T. Vatovec. Levico zanimata še okolje in šolstvo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije