KORUPCIJA?

Razpis kot naročen za županove lokale

Mariborska občina subvencionira nova delovna mesta, a le v mestnem jedru. Vsi lokali mariborskega župana Saše Arsenoviča pa ležijo prav tam.
Fotografija: Del mestnega središča z Glavnim trgom je jabolko spora med županom in njegovimi nasprotniki. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Del mestnega središča z Glavnim trgom je jabolko spora med županom in njegovimi nasprotniki. FOTO: Aleš Andlovič

MARIBOR – Četudi je mariborski župan Saša Arsenovič novice ob njegovem napačnem parkiranju skuterja označil za poletno temo, ki jo je treba čim hitreje končati, pa mariborski podjetnik znova polni medije. Tako je mariborska občina v preteklih dneh objavila razpis sofinanciranja pri odpiranju novih delovnih mest v Mestni občini Maribor. Na prvi pogled bi tovrstni razpis večina normalnih smrtnikov pozdravila, a podrobnejši pogled nanj prinaša kopico dvomov.



Županov skuter še vedno buri duhove. FOTO: Aleš Andlovič
Županov skuter še vedno buri duhove. FOTO: Aleš Andlovič
Namenjen je namreč le podjetjem, ki imajo sedež v ožjem mestnem jedru, saj naj bi s tem oživili staro mariborsko mestno jedro. Višina razpisa je 120.000 evrov, vsak izmed izbranih podjetnikov – kot so trgovine, gostinski lokali, obrtne in storitvene delavnice – pa bo dobil spodbudo v višini 10 minimalnih plač. A pogoj je, da bodo podjetniki bodisi podaljšali svoj delovni čas tudi čez vikend bodisi izboljšali ponudbo in več časa posvetili marketingu in promociji.

Saša Arsenovič ni ovaden. FOTO: Aleš Andlovič
Saša Arsenovič ni ovaden. FOTO: Aleš Andlovič
Nič posebnega, če ne bi vsi lokali Saše Arsenoviča, ki je zaslovel po svoji gostinski ponudbi, ležali prav v ožjem mestnem središču. Ni malo mariborskih podjetnikov, ki menijo, da razpis zato smrdi po korupciji. Ali je res prirejen, bodo ugotavljali drugje, a meje razpisa, ki poteka po severnem robu Gregorčičeve ulice, vzhodnem robu Trga svobode, Ulice škofa Maksimilijana Držečnika in Ulice slovenske osamosvojitve, severnem bregu reke Drave in zahodnem robu Strossmayerjeve ulice, zajemajo (tudi) županove lokale. Gre le za naključje? Da ne, menijo podjetniki iz drugih mariborskih predelov, ki se čutijo več kot zapostavljene.

Ovadba zaradi skuterja

Mateja Cekić je posredovala, a (ne)zakonito? FOTO: Aleš Andlovič
Mateja Cekić je posredovala, a (ne)zakonito? FOTO: Aleš Andlovič
Medtem pa se zapleta tudi primer nepravilnega parkiranja županovega skuterja. Mariborski mestni redar je prejšnji teden oglobil Arsenoviča, ker je ta svoj motor parkiral na nepravilnem kraju. Verjetno se ne bi dvignilo toliko prahu, če ne bi Arsenovič mestnega redarja poklical na zagovor. A to ne na štiri oči, ampak sta morala na sočasno debato tudi pomočnica direktorja mestne občine Mateja Cekić in vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva Ivan Kobal. Arsenovič je ves čas zatrjeval, da je želel od redarja izvedeti, kaj je storil napak, a se je našel neznanec, ki je na mariborsko tožilstvo naslovil kazensko ovadbo. Resda ni ovadil župana, ampak njegova ožja sodelavca Kobala in Cekićevo. Prijavitelj meni, da sta Cekićeva in Kobal izrabila svoj uradni položaj, saj naj bi kot vplivna javna uslužbenca Mestne občine Maribor (MOM) poskušala pridobiti protipravno premoženjsko korist drugemu tako, da sta izrabila svoj uradni položaj oziroma svoj vpliv in nadrejenost. »Glede na navedeno Mateja Cekić in Ivan Kobal nista imela nobene zakonske pravice niti pristojnosti urejati zasebnih zadev Aleksandra Saše Arsenoviča, in sicer kot javna uslužbenca MOM med svojim delovnim časom,« je v ovadbi, poslani na mariborsko okrožno državno tožilstvo, zapisal prijavitelj.

Tožilstvo mora vsako ovadbo vzeti resno, nenavadno je, da sta Cekićeva in Kobal zahtevala, da se redar takoj vrne na mesto, kjer je izrekel globo, in s svojim ravnanjem želela vplivati na rešitev že izrečene globe. Da je pomiril pregrete strasti, je mariborski župan izrečeno globo nemudoma plačal, a mu ni uspelo zakopati bojne sekire. Že naslednji dan je namreč njegov skuter znova stal na »prepovedanem« območju. 

Del Maribora, kjer bo podjetnikom občina sofinancirala plače za novo delovno silo. FOTO: Aleš Andlovič
Del Maribora, kjer bo podjetnikom občina sofinancirala plače za novo delovno silo. FOTO: Aleš Andlovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije