NOVINARSKA KONFERENCA

Razmere v DSO: stanovalci najbolj pogrešajo druženje

Na popoldanski novinarski konferenci so sodelovali direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek, Robert Masten z oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani in vladni govorec Jelko Kacin.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen Delo

V nedeljo je bila ob 1.742 opravljenih testih okužba z novim koronavirusom potrjena pri 470 ljudeh. Pozitivnih je bilo skoraj 27 odstotkov testiranih, kar je nekoliko manj kot dan prej. Umrlo je še 45 ljudi, kar je izenačitev črnega rekorda s 17. in z 19. novembra. 

Vladni govorec Jelko Kacin je že dopoldne napovedal, da se pričakuje bolj množično testiranje v DSO (domovih starejši občanov), da bi omejili možnosti za vdor virusa.
 

Novookuženih 53 stanovalcev


Kacin je predstavil zadnje številke o okužbah v DSO. Skupaj je bilo v domovih za starejše včeraj novookuženih 53 stanovalcev. Število trenutno aktivnih okuženih znaša tako že 2.531. Med zaposlenimi je bilo včeraj novookuženih še 26 oseb, število aktivnih okuženih je trenutno doseglo 948.

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 165 okuženih uporabnikov (21 več kot dan prej) in 98 zaposlenih (1 več). Skupen dnevni prirast v teh kategorijah je 101 več, kar predstavlja dobro petino vseh včeraj potrjenih novih okužb.


Največji porast okužb pri stanovalcih je bilo zaznati v DSO Kočevje (7), DSO Lendava (10) in v posebnem zavodu Dom Lukavci, kjer so imeli kar 21 novih okužb. 





Pozitivne novice pa prihajajo iz treh domov. Iz DSO Podbrdo, Posebna enota Petrovo Brdo, poročajo o 73 ozdravljenih stanovalcih, iz DSO Nova Gorica o 39, iz DSO Grosuplje pa o 11 ozdravljenih stanovalcih.

 

CSS Škofja loka: prvi val brez okužb, v drugem valu od 28. septembra 


Direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek je med drugim povedala, da je bil CSS Škofja Loka prvi, ki je zaradi pomanjkanja tehničnih prostorov oziroma možnosti, da bi lahko zagotovili rdečo cono, moral pristopiti k iskanju večjega prostora, kamor bi lahko namestili večje število obolelih.


»Prvi val je bil za nas zelo uspešen, nismo imeli nobenega pozitivnega covidnega stanovalca. V drugem valu smo od 28. septembra dalje, ko se je v našem centru pojavila prva okužba, se je to kar eksponentno dvigovalo. Krizni načrt, ki smo ga imeli takrat pripravljenega, dejansko v 14 dnevih ni več zadoščal za celotno pokrivanje oziroma namestitev obolelih stanovalcev v okviru našega centra.«


»Zaradi eksponentne rasti števila okužb smo potrebovali nov, večji prostor, kamor bi lahko namestili večje število obolelih. V dveh dneh smo zagotovili in ustrezno opremili telovadnico OŠ Jela Janežiča, kamor smo takoj namestili prve stanovalce, okužene s koronavirusom.,« je razložila Silva Košnjek.
 

Telovadnica kot rdeča cona


Kot pravi, so telovadnico uporabili za vzpostavitev rdeče cone, sivo cono pa so vzpostavili tako, da so upravo premestili v t. i. kontejnerje (veliko jih dela tudi od doma), pisarne pa so preuredili v enoposteljne sobe.

»Trenutno je v rdeči coni 24 stanovalcev. Vseh zaposlenih, okuženih s koronavirusom, je bilo do zdaj 46, od tega se jih je 31 že vrnilo na delo. Z veseljem povem, da se je več kot polovica od 85 vseh obolelih stanovalcev vrnilo v belo cono oziroma v naš center.«


In kaj najbolj pogrešajo stanovalci? »Stanovalci pogrešajo druženje. Navajeni so skupinskih druženj in dogodkov. Začeli smo sprehajati stanovalce v našem senzoričnem parku, vzpostavljati smo začeli vaje za spomin, telovadbo v manjših skupinah, v sobe jim pripeljemo sobna kolesa.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije