KORONAVIRUS

To so žarišča virusa v Sloveniji

Razloga za veselje ni, incidenca oziroma pojavnost z vsakim dnem narašča.
Fotografija: V bolnišnicah se že pripravljajo na četrti val, saj se število covidnih bolnikov vztrajno povečuje. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
V bolnišnicah se že pripravljajo na četrti val, saj se število covidnih bolnikov vztrajno povečuje. FOTO: Voranc Vogel

V četrtek so ob 2.481 PCR-testih potrdili 333 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 13,4 odstotka testov. Odstotek je v primerjavi s prejšnjima dnevoma, ko je bil okoli 17 odstotkov, nekoliko manjši, prav tako kot samo število novih okužb. Po dveh smrtonosnih dneh včeraj prav tako ni bilo novih covidnih smrtnih žrtev.

Vendar pa pretiranega razloga za veselje ni, saj sta narasla tako povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh (na 261) in 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev, ki je 141, kažejo podatki sledilnika covida 19. Po podatkih Nacionalnega instituta za javno zdravje (Nijz) sedemdnevno povprečje znaša 257, 14-dnevna incidenca pa je 139. Po oceni Nijz je v državi trenutno 2.992 aktivnih okužb, kar je 190 več kot dan prej.

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci o stanju covida 19 povedala, da podatki kažejo, da imamo v državi trenutno nekaj posameznih večjih žarišč – ta so v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Izoli in Kamniku –, sicer pa je virus razširjen po vsej državi. Zadnje poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 1.264 primerov različice delta. V zadnjem obdobju, od 1. do 8. avgusta, so potrdili 403 primere, kar predstavlja 99 odstotkov sekvenciranih vzorcev.

V bolnišnicah je danes 54 covidnih pacientov, kar je dva manj kot včeraj, se pa danes dva bolnika več kot včeraj zdravita v enotah intenzivne terapije.

image_alt
Bolnišnice v vedno večji pripravljenosti, še ena, ki se bo spremenila v covidno


image_alt
Diskriminacija necepljenih zaradi PCT? Zagovornik je jasen


image_alt
Drvimo v prepad: že zdaj je slabo, septembra še huje

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije