ZAČENJA SE

Razkrivamo, kje v Sloveniji so postavili svojo prvo bazno postajo 5G

Slovenski A1 jo je postavili v delu Ljubljane, kjer ni prebivalcev.
Fotografija: V ljubljanskem BTC je zrasla bazna postaja 5G. FOTO: A. L.
Odpri galerijo
V ljubljanskem BTC je zrasla bazna postaja 5G. FOTO: A. L.

Tehnologija se hitro razvija in korak z njo poskušajo ujeti tudi operaterji. V zadnjih mesecih je veliko slišati o tehnologiji 5G, mnogi izpostavljajo njene prednosti, kaj vse bo omogočala, na drugi strani pa so njeni nasprotniki, ki govorijo o vplivu na zdravje, elektromagnetnem sevanju.

Spremljate lahko sevanje

Da bi tehnologijo preizkusili in jo tudi približali ljudem, je operater A1 Slovenija postavil svojo prvo testno bazno postajo 5G. Zrasla je na strehi poslovne stavbe A1 v ljubljanskem BTC Cityju, ki je podobno mestu, vendar brez prebivalcev. »Tehnologijo 5G smo vzpostavili v prvi vrsti zato, ker si želimo ustvariti celovito sliko tako z vidika njenega delovanja kot njenih morebitnih vplivov na okolico,« pravijo v družbi. Podatke o izpostavljenosti elektromagnetnemu polju, ki ga oddaja bazna postaja 5G, je mogoče spremljati prek spletne strani A1.si/5g. Moramo pa povedati, da omenjena bazna postaja obratuje le v času testiranja A1, medtem ko je preostali čas izključena.

Niso izbrali Huaweijevih

Čeprav je bilo ob omenjanju tehnologije 5G v zadnjem času največkrat mogoče slišati ime družbe Huawei, A1 ni izbral njihovih baznih postaj, ampak Nokio (testirajo pa s Huawei telefoni). Ker z njo dolgoročno sodelujejo, so pojasnili in dodali, da o menjavi dobavitelja ne razmišljajo. Spregovorili so tudi o ceni tehnologije 5G: konkretnih zneskov niso omenjali, so pa dejali, da je tehnologija 5G v primerjavi s 4G stane petkrat toliko.


Kakor koli, testiranja zdaj potekajo, potrošniki pa bomo na koristi tehnologije 5G morali še nekoliko počakati. »Kot standard je 5G še vedno v razvoju in bo predvidoma na globalni ravni v celoti implementiran konec leta 2021.« Do takrat se bomo morali zadovoljiti z omrežjem 4G/LT, ki še zdaleč ni doseglo skrajnih meja razvoja, pojasnjujejo v A1. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije