SEDEM PONUDNIKOV

Razkrivamo, kdaj predvidoma bo Slovencem na voljo cepivo proti covidu 19

Trenutno tečejo pogajanja s sedmimi proizvajalci verjetnih cepiv, s štirimi od teh je Evropska komisija že sklenila dogovore o predčasnih nakupih.
Fotografija: Doroteja Novak Gosarič. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Doroteja Novak Gosarič. FOTO: Roman Šipić, Delo

»Cepivo proti koronavirusni bolezni se razume, da bo najbolj pripomoglo pri odpravi zapletov, ki jim imamo v družbi pri nas, Evropi in po vsem svetu,« pravi Doroteja Novak Gosarič z direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu za zdravje. Do cepiv bomo dostopali ravni EU, ki ga vodi Evropska komisija. Trenutno tečejo pogajanja s sedmimi proizvajalci verjetnih cepiv, s štirimi od teh je Evropska komisija že sklenila dogovore o predčasnih nakupih. To pomeni, da so določeni pogoji dobave, časovni intervali in podobno. S tem je proizvajalcem obetavnih cepiv pomagala k čimprejšnjemu razvitju cepiva.

Kdaj bomo dobili cepivo in komu bo najprej na voljo

V Evropski uniji bodo na voljo izključno cepiva, ki bodo dobila dovoljenje Evropske agencije za zdravila. Prvo dovoljenje za promet se pričakuje konec novembra ali začetek decembra. Stroka bo odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih. Prva količina cepiv bo namenjena najbolj ranljivim skupinam, glede na starost, kronične bolezni, delavce v zdravstvu in pomembni infrastrukturi. Vse članice bodo dobile cepivo istočasno, na pregleden in enakopraven način po vnaprej znanem ključu delitve.

Prvo cepivo bo dostopno predvidoma konec decembra, razkriva Novak Gosaričeva.

Slovenija se ne bo sama pogajala za cepivo, se pa moramo z vsakim od proizvajalcev dogovoriti o logistiki dostave, torej kako bo to na izvedbeni ravni potekalo za posamezno članico. Velike države članice, na primer Nemčija, bodo imele morebiti 40 prevzemnih mest, Slovenija verjetno eno, pravi Novak Gosaričeva.

Cepljenje ne bo brezplačno, a bo izdatek kril proračun

Cepljenje ne bo obvezno, ampak bo temeljilo na prostovoljni osnovi. Na vprašanje, ali bo brezplačno, Novak Gosaričeva odgovarja, da cepljenje ne more biti brezplačno, a takoj pomiri, da bo denar zagotovljen iz proračunskih sredstev. Namen je zagotovitev dostopa do cepiva in cepljenja, da bo mogoče čim hitreje vzpostaviti normalno življenje, je dodala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije